Vijeće ministara BiH za vraćanje ‘bijelog hljeba’

Pravo bi se primjenjivalo na članove Predsjedništva, poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i članove Vijeća ministara BiH (Fena)

Samo dan nakon što je Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ukinuo takozvani bijeli hljeb, Vijeće ministara BiH dostavilo je Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa vraćanje prava ove beneficije izabranim i imenovanim zvaničnicima po isteku mandata.

Ovo pravo primjenjivalo bi se na članove Predsjedništva, poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i članove Vijeća ministara BiH, prenosi portal Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Naknada bi, prema predloženoj odredbi, obuhvatala osnovnu platu sa dodatkom za minuli rad, poreze i doprinose u skladu sa propisima koji regulira ovu oblast, javlja Srna.

Predloženim izmjenama i dopunama regulira se i pravo zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu prilikom odlaska u penziju ili u slučaju otpuštanja zbog prekobrojnosti.

U slučaju razrješenja zbog prekobrojnosti, zaposleni u institucijama BiH, prema predloženom rješenju, dobili bi otpremninu u iznosu od šest njihovih neto plata, a oni sa najmanje 15 godina radnog staža dobili bi 12 svojih neto plata kao otpremninu.

Isplata otpremnina

Za odlazak u penziju zaposlenima u institucijama BiH, među kojima su i zaposleni u diplomatsko-konzularnim i vojno-diplomatskim predstavništvima, predviđena je otpremnina u iznosu šest njihovih plata.

U odnosu na važeća zakonska rješenja, precizira se da u otpremninu za prekobrojnost i odlazak u penziju ne ulazi novčana nagrada, odnosno stimulacija.

Predloženim zakonom na jedinstven način regulira se policijski dodatak za policijske službenike zaposlene u sigurnosnim agencijama na nivou BiH.

Parlamentarna skupština u srijedu je, nakon više od godine dana parlamentarne procedure, usvojila zakon kojim se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na jednogodišnju naknadu po isteku mandata, a koji je predložio Savez za bolju budućnost.

U toku procedure Parlament je od Vijeća ministara u više navrata tražio da predloži sveobuhvatno zakonsko rješenje za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je sačinilo Vijeće ministara, na dnevnom je redu naredne sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, 17. marta.

Izvor: Agencije