Tri i po godine zatvora Marku Miškoviću

Marko Mišković nije prisustvovao izricanju presude (Tanjug)

Marko Mišković osuđen je u Specijalnom sudu u Beogradu na tri i po godine godina zatvora zbog utaje poreza, ali je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Istom prvostepenom presudom Specijalni sud je odredio da sin vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića plati i novčanu kaznu od osam miliona dinara (blizu 65.000 eura) u roku od tri mjeseca po pravosnažnosti presude.

Marko Mišković nije prisustvovao izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan, prenosi Tanjug.

Vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković osuđen je na sedam godina zatvora zbog štete nanijete putarskim preduzećima i kruševačkoj fabrici maziva FAM Kruševac, kao i na novčanu kaznu od šest miliona dinara (blizu 49.000 eura), a vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru mu se uračunava kaznu.

Današnja presuda je prvostepena, pa optuženi, njihovi branioci, kao i Tužilaštvo za organizirani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću presuda nije izrečena, jer mu je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

Za Marka Miškovića tužilac je ranije predložio deset godina zatvora i novčanu kaznu od milion dinara (8.100 eura), zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i za utaju poreza.

Predložene kazne

Za vlasnika Nibens korporacije Mila Ðuraškovća Tužilaštvo je predložilo kaznu od petnaest godina zatvora zbog oštećenja putarskih preduzeća, ali i kruševačke fabrike maziva, čiji je vlasnik bila pomenuta korporacija, kao i novčanu kaznu od milion dinara.

Za ostale optužene, njih ukupno trinaest, Tužilaštvo je predložilo kazne od sedam do dvanaest godina zatvora, kao i za dvoje optuženih novčanu kaznu od milion dinara.

Na optuženičkoj klupi u ovom postupku su Milo Ðurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Protiv Miškovića i Ðuraškovića, kao i još osam optuženih, pokrenut je 2012. krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona eura.

Slučaj FAM pokrenut je prije postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Ðurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Pušteni su da se brane sa slobode, uz jamstva od više miliona eura, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Izvor: Agencije