Kosovski novinari traže izvinjenje premijera

Ispred Vlade Kosova protest novinara. Od premijera Ise Mustafe zahtijevaju da objasni svoj stav o tvrdnjama jednog prištinskog novinara da mu je premijer u telefonskom razgovoru prijetio nakon objavljivanja teksta u kojem se kaže da je premijerov brat tražio azil u Njemačkoj i Francuskoj. Premijer tvrdi da nije prijetio.

Novinar i urednik kosovskog portala Insajderi Vehbi Kajtazi obično u policijskoj stanici obavlja novinarski posao, međutim, ovog puta tu je drugim povodom.

”Došao sam prijaviti policiji prijetnju koju sam dobio direktno od premijera Kosova Ise Mustafe. Nakon što sam objavio priču na portalu Insajder koja se bavila time da je premijerov brat iz zdravstvenih razloga zatražio azil u Francuskoj i Njemačkoj, telefonom me zvao premijer Mustafa. Između ostalog, rekao mi je da ću skupo platiti za ovo i nazvao me psećim sinom. Smatram da sam ugrožen ovom prijetnjom i zato sam slučaj prijavio policiji“, rekao je Kajtazi.

Premijer je potvrdio da je tokom ilegalnog vala migracije krajem 2014. i početkom 2015. godine, Kosovo napustio i njegov brat i tražio azil u Evropskoj uniji, kako bi se pokušao liječiti od teške bolesti. Ipak, Mustafa nije htio odgovoriti na pitanja da li je zvao novinara.

‘Novinarima sve teže’

“Bio sam nezadovoljan onim što se desilo, ali naravno, nisam ja taj koji može riješiti zdravstvena pitanja pojedinaca. Pokušat ću poboljšati zdravstveni sistem na Kosovu, ali ni u kom slučaju nisam prijetio nikome, niti ću prijetiti, jer želim imati dobre odnose s medijima i novinarima, podržavam slobodu govora i vaš rad”, navodi premijer Kosova.

“U Asocijaciji novinara Kosova nisu ubeđeni da premijer nije pretio novinaru. Na protestu koji je održan ispred zgrade Vlade Kosova zatražili su od premijera da se javno izvini i da pojasni svoj stav”, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

“Situacija u kojoj se nalaze novinari Kosova postaje sve teža, jer najviši zvaničnici države imaju hrabrosti vrijeđati i prijetiti novinarima, umjesto da se ovim slučajevima bave organi reda. Tako je postupao i premijer Kosova, koji bi trebao biti garant slobode izražavanja i slobodnog rada novinara”, navodi Zekrija Shabani, predsjednik Asocijacije novinara Kosova.

Asocijacija novinara Kosova zahtijeva od organa reda da istraže slučaj i najavljuje da će na javnom izvinjenju insistirati.

Izvor: Al Jazeera