Princ Charles i vojvotkinja Camilla na Kosovu

Princ od Walesa Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla doputovali su u Prištinu, gdje ih je dočekala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Kako je najavljeno iz Ambasade Velike Britanije na Kosovu, princ i vojvotkinja će se narednog dana  prisustvovati memorijalnoj ceremoniji posvećenoj nestalima tokom i poslije rata.

Položit će cvijeće na spomenik nestalima ispred zgrade Skupštine Kosova u Prištini.

Vojvotkinja od Cornwalla i predsjednica Jahjaga će se, takođe, sresti sa žrtvama seksualnog nasilja da bi razgovarali o izazovima sa kojima se oni susreću tražeći pravdu.

Princ Charles će posjetiti Prizren gdje će prisustvovati međuvjerskoj konferenciji koja će biti organizovana u saradnji sa Vladom Kosova.

Prisustvovat će i ceremoniji polaganja vijenca u štabu KFOR-a u znak sjećanja na pripadnike misije Velike Britanije i KFOR-a koji su izgubili živote tokom operacija na Kosovu.

Vojvotkinja Camilla će posjetiti i nevladinu organizaciju Ideas Partnership u Kosovu Polju.

Posjeta Crnoj Gori

Princ i vojvotkinja ranije u petak su posjetili Crnu Goru.

Na Cetinju ih je dočekao predsjednik Filip Vujanović, nakon čega su se upoznali sa crnogorskom tradicijom, kulturom i specijalitetima.

Princ Charles vidio je jednu od najvažnijih kršćanskih relikvija, ikonu Filermosu i susreo se sa lokalnim ikonopiscima.

Uslijedili su susreti sa zvaničnicima u Podgorici i svečani prijem u dvorcu Petrovića.

Druga posjeta

Charles i Camilla obišli su i štandove sa autentičnom crnogorskom hranom i pićem, javljaju crnogorski mediji.

Razgovarajući sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem i proizvođačima, oni su se upoznali sa potencijalima crnogorske poljoprivrede, kvalitetnim proizvodima po kojima je ta država prepoznatljiva i ukusima koje pamte njeni posjetioci.

Prije 38 godina Charles je boravio u Igalu, gdje se sastao sa Josipom Brozom Titom.

Izvor: Al Jazeera i agencije