BiH priprema zakon o zabrani širenja mržnje

Bosna i Hercegovina priprema posebni zakon o zabrani širenja nacionalne, vjerske i svake druge mržnje.

Pojedini zastupnici državnog Parlamenta su najavljivali pokretanje inicijative kojom bi se definiralo koje su to fašističke organizacije. Cijelu priču je iniciralo okupljanje Ravnogoraca u Višegradu, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Inicijatori su jasni u naumu.

Parlamentarac Senad Šepić iz Stranke demokratske akcije je rekao: “Ovdje govorimo o zakonu koji bi onemogućio, bez obzira iz kojeg ste naroda ili kojeg dijela BiH dolazite, sve organizacije i grupe koje šire mržnju. One ne trebaju djelovati u BiH”.

Bosna i Hercegovina nikada nije precizirala koje su to fašističke organizacije sa takvim obilježjima.

Tekst zakona, koji bi sve pojasnio, u pripremi je. Na njemu radi interresorna grupa, koja se tek mora sastati, kažu u izvršnoj vlasti.

Bezrezervnu podršku za donošenje tog zakona, iz dijela države, bh. entiteta Republike Srpske i poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nemaju.

“Zašto nas ne pozovu ljudi? Dnevno su prazne sale, da razgovaramo o zakonskim rješenjima. Zašto stalno rezolucije i deklaracije, a mi sve podjeljeniji?”, upitao je Nikola Špirić iz SNSD-a.

Zahtjevi opozicije

Opozicija prije dizanja ruku za zakon insistira na dodatnim odgovorima iz Ministarstva sigurnosti. Traže detaljnu listu potencijalnih organizacija koje mogu dobiti prefiks fašističke.

Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije BiH je upitao: “Zašto bi bilo ko u ovoj zemlji bježao od činjenice da se napokon utvrdi registar grupa i organizacije koje šire nasilje, promoviraju mržnju u ovoj zemlji?”

Međutim, prije šest godina tadašnja izvršna vlast sačinila je prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i zabrani njihovog djelovanja. Prijedlog nije dobio podršku parlamentarne većine.

“Osim ovog zakona, u bh. parlamentu u više navrata tražila se i izmjena Krivičnog zakona BiH, čime bi se precizirale kazne za upotrebu fašističkih simbola”, javlja Gagić.

Cijela priča, ocjenjuju analitičari, pokrenula se nakon dešavanja na terenu, nakon napada na novinarsku ekipu televizije N1 u Višegradu prilikom okupljanja sljedbenika Ravnogorskog pokreta.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije je rekao: “Moraju naši političari sjesti i ovaj problem riješiti kao i sve ostale. Uglavnom sve ostane na komentarima dva – tri dana nakon ovakvog incidenta, ili terorističkih aktivnosti, ali sistemski se još ništa ne rješava”.

Stalno se obećava da će se problem riješiti. Donošenje zakona o zabrani širenja svake vrste mržnje, prvotno je bilo planirano do septembra ove godine.

Svjesni su postali u izvršnoj vlasti kako se to treba uraditi što prije, dok nije prekasno.

Izvor: Al Jazeera