Pretresi u BiH zbog krijumčarenja oružja u Francusku

Tokom pretresa oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku koji vodi tužilaštvo u Francuskoj (EPA)

Policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su pretresli objekte na tri lokacije na području Tuzle, Teočaka i Zvornika, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem krivičnog djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH po zahtjevu nadležnih organa Francuske za pružanje međunarodne pravne pomoći u predmetu koji se odnosi na krijumčarenje oružja iz BiH u Francusku.

Policijska saradnja

Aktivnosti su realizirane u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska i MUP-a Tuzlanskog kantona, prenosi Fena.

Tokom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta dokumentacija, mobilni telefon i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku koji vodi nadležno tužilaštvo u Francuskoj.

SIPA će Sudu BiH i Tužilaštvu BiH tokom dana dostaviti izvještaje o preduzetim aktivnostima i privremeno oduzete predmete, a u toku je saslušanje četiri osobe u svojstvu svjedoka, saopćeno je iz SIPA-e.

Izvor: Agencije