Radončić napustio bolnicu, vratio se u pritvor

Radončić je smješten u bolnicu prošle sedmice zbog problema sa srcem (Anadolija)

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine   i delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH Fahrudin Radončić je u 13:30 sati napustio Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS), gdje se nalazio na pretragama zbog problema sa srcem i vratio se u pritvorsku jedinicu.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su potvrdili da će ročište o izjašnjenju o krivici biti održano u srijedu u devet sati.

Radončić je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Predsjednik SBB-a je vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH, iz koje je prošle sedmice prebačen na kardiološki odjel Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, nakon što se žalio na srčane tegobe.

Kako je za sarajevski portal Klix.ba potvrdio Radončićev advokat Dragan Barbarić, Radončić je bolnicu napustio na vlastitu odgovornost.

“Dok je boravio u bolnici, nekoliko puta pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dolazili su da provjeravaju i kopiraju medicinsku dokumentaciju, ali ja ne znam po čijem nalogu”, kazao je Barbarić.

Suoptženi negirali krivicu

Prošlog petka, ostali optuženi u istom predmetu su se izjasnili da nisu krivi.

Optuženi za udruživanje radi ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić kazali su da se ne osjećaju krivima niti po jednoj tački optužnice.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode. Njemu je, nakon što je prekršio mjere zabrane koje mu je izrekao Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva BiH ponovno određen pritvor.

Pritvor mu je određen jer je prekršio zabrane napuštanja mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranja s medijima.

Izvor: Al Jazeera i agencije