Kritike na račun Zakona o sportu Srbije

Skupština Srbije usvojila je novi Zakon o sportu koji će regulirati odnose između menadžera i sportista, čiji će ugovori od sada morati biti ovjereni. Međunarodni transferi biće dozvoljeni po jasno određenim pravilima.

Ipak, ostaje neregulirana privatizacija sportskih društava, iako se to najavljivalo punih deset godina, javlja Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

Nogometaši u Srbiji uskoro bi trebalo i zvanično da dobiju status radnika. To znači da će klubovi sa njima morati da zaključuju ugovore o radu. U sindikatu nogometaša kažu da će se zaradom smatrati iznos na koji su nogometaši prijavljeni, a to je kod većine klubova minimalac od 200 eura. 

Mirko Poledica, predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije, kazao je: “A na sve druge zarade koje su u fudbalu bar u proseku između 20 i 100 puta veće od zarade, zapravo se neće oporezivati kao zarada već kao bonus, iako u praksi mi svi znamo da je to, potpuno jasno, zarada igrača”.

Poledica, inače bivši nogometaš, kaže da su zakon o sportu i zakon o radu u suprotnosti.

“Mi smo dobili instrukcije ministarstva finansija da svaka zarada mora biti oporezovana”, kazao je on.

Ovo nije jedina slabost zakona o sportu. Novinar Miloš Šaranović kaže da zakon propisuje jasan odnos menadžera i sportiste, koji će međusobne ugovore od sada ovjeravati.

Međutim, zakon nije definirao ko može da bude menadžer u sportu.

Šaranović je kazao: “Ono što je strašno, što je ovde jako lako svako može da postane menadžer bilo ko kome padne na pamet da bi mogao lako i brzo da zaradi novac, ko nema nikakvih skrupula, ko nema pojma o tome šta radi, osim što mu se trenutno može da bude menadžer”.

Pravna sigurnost

Ministar sporta Vanja Udovičić kaže da se ovjerom ugovora dvije strane povećava pravna sigurnost sportista.

“Predlogom zakona se regulišu transferi u sportu, pogotovo međunarodni transferi, koji su dozvoljeni po striktnim pravilima međunarodnih organizacija”, kazao je Udovičić.

“Poslednjih deset godina u Srbiji se najavljivalo da će privatizacija sportskih društva, pre svih Crvene zvezde i Partizana, biti regulisana kroz zakon o sportu. Od toga se odustalo već u nacrtu zakona”, javlja Kostić.

Šaranović smatra da sport i ekonomiju ne treba miješati.

“Godinama se rešenje za privatizaciju, koja bi mogla da bude rešenje za veći broj sportskih klubova, traži kroz zakon o sportu, iako je jasno da tu ta sportska strana uslovno rečeno može da da neku preporuku i da pomogne, ali nikako ne može da se bavi problemom kakva je privatizacija. Prosto je to ekonomska tema”, ocijenio je Šaranović.

Zakon o privatizaciji sportskih društva u Skupštini Srbije trebalo je da bude prošle jeseni. Taj zakon još uvijek nije u potpunosti sastavljen.

Izvor: Al Jazeera