Avion sa tijelima diplomata sletio u Srbiju

U libijskoj dokumentaciji o obdukciji, kako saznaje RTS, nije naznačen uzrok smrti radnika ambasade, nego su pobrojane i opisane povrede (Al Jazeera)

Avion sa posmrtnim ostacima tragično nastradalih Slađane Stanković i Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji, sletio je večeras u 19:25 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Avion sa tijelima poginulih državljana Srbije doletio je iz Istanbula, do kojeg su prevezena avionom malteške kompanije iz Tripolija.

U libijskoj dokumentaciji o obdukciji, kako saznaje RTS, nije naznačen uzrok smrti radnika ambasade, nego su pobrojane i opisane povrede. Obdukcija će ponovo biti urađena u Beogradu.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine, a poginuli su prije nekoliko dana u američkim zračnim napadima na kampove Islamske države Irak i Levant kod libijskog grada Sabrata.

Srbija će tražiti objašnjenje

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook saopćio je prije nekoliko dana kako su nejasne okolnosti pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji.

Kako je naveo, snage SAD-a su posmatrale taj kamp sedmicama. On je kazao da će SAD podijeliti sve dostupne informacije sa Vladom Srbije.

Srbija će tražiti objašnjenje od vlasti SAD-a i libijskih vlasti kako je do toga došlo.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare saopćio da je potvrđeno ubistvo državljana Srbije, te dodao da je, prema operativnim saznanjima, najodgovorniji za kidnapiranje pripadnik porodice Ahmeda Dabashija, koja se bavi krijumčarenjem i prebacivanjem ljudi prema Italiji.

Vojni zvaničnici su rekli da je iz zraka pogođena jedna kuća udaljena desetak kilometara od centra grada i da je tamo bio kamp za obuku boraca ISIL-a.

Izvor: Agencije