Albanija: Savremena tehnologija u službi policije

Prošle godine albanska policija počela je koristiti aplikaciju za mobilne telefone putem koje građani anonimno mogu prijaviti razne slučajeve kršenja zakona. Za samo nekoliko mjeseci broj prijava je povećan za 50 posto.

Ove su godine otišli korak dalje u primjeni savremene tehnologije. Nekoliko stotina policajaca sada na uniformama nosi videokamere. Primjena ovog projekta počela je davati prve rezultate.

Ono što policajci vide po ulicama Tirane mogu direktno pratiti i oni koji nadgledaju njihov rad. Za samo nekoliko sedmica policija je snimila i objavila niz preduzetih akcija, od traganja za osobama osumnjičenim za ubistva do prekršaja u saobraćaju. Prvi rezultati su pozitivni.

Povjerenje građana u policiju

“Kamere na uniformama povećavaju povjerenje građana u policiju. Policijski rad bit će transparentan, a istovremeno se povećava sigurnost, jer u svako doba možemo pratiti šta se dešava ne terenu i gdje se tačno nalaze policajci”, kaže Mitat Tola, direktor Saobraćajne policije Albanije.

Trenutno kamere na svojim uniformama nosi nekoliko stotina policajaca u Tirani, ali uskoro će ih dobiti i većina pripadnika policije u cijeloj zemlji.

“U policiji se nadaju da će projekat pozitivno uticati na građane i policijske radnike. Ipak, deo analitičara smatra da to nije dovoljno za velike promene u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, izvještava iz Tirane Avni Ahmetaj, reporter Al Jazeere.

Dilema koju imaju u civilnom društvu jeste hoće li se ovim projektom poštovati privatnost građana, jer će kamere snimati sve vrijeme.        

Poštovati privatnost građana

“Policajci s kamerama su po cijeli dan na ulicama, ulaze u kuće i privatne prostorije tokom kontrole i sve snimaju. Zvaničnici kažu da će snimci biti dobro čuvani na centralnom serveru, kojem će pristup biti veoma ograničen. Ipak, činjenica je da ovim projektom organi reda dobijaju još jedno oružje opasno za društvo. Bilo je slučajeva da su iz tužilaštava curili intimni videozapisi, dobijeni iz mobilnih telefona tokom istrage, a ti snimci su kasnije objavljeni i na internetu”, kaže analitičar Fabian Zhilla.

Policijski zvaničnici kažu da će videozapisi biti dobro sačuvani te da će se poštovati privatnost građana. Primjenom savremene tehnologije nadaju se da će se znatno poboljšati odnos između građana i policije i da će se više poštovati zakoni.

Izvor: Al Jazeera