Crna Gora: Potjernice za ruskim i srpskim državljanima

Manjinski narodi dali su ključni doprinos snagama koje žele vidjeti Crnu Goru kao multietničku državu (EPA)

Specijalno tužilaštvo Crne Gore raspisalo je potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana zbog formiranja kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju, saopćila je ta institucija.

Kako su naveli iz Specijalnog državnog tužilaštva, potjernice se nalaze u Interpolovoj bazi podataka, javljaju crnogorski mediji.

“O raspisivanju potjernice za srpskim državljanima obaviješteni su nadležni državni organi Srbije kojima je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju”, navodi se u saopćenju.

Na konferenciji za novinare u novembru glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da su organizatori kriminalne grupe, za koju je naveo da je planirala terorističke napade i izazivanje nereda na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra, nacionalisti iz Rusije.

Naredba za likvidaciju

Katnić je tada napomenuo da ne postoje dokazi da je i država Rusija umiješana. 

Prema njegovim riječima, organizator je članovima kriminalne grupe “jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira”.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore tada je istakao da su nadležni državni organi otkrili kako je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Srbije, Crne Gore i Rusije radi, kako je rekao, “vršenja određenih krivičnih djela – terorizma”.

“Organizatori te grupe, a to su nacionalisti iz Rusije, kao početnu maksimu uzeli su da se vlast u Crnoj Gori na čelu s premijerom Milom Ðukanovićem ne može promijeniti na izborima, već da se treba nasilno srušiti. Radi ovog nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti, formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta, koji su planirali da izvrše 16. oktobra”, rekao je tada Katnić.

Izvor: Agencije