Saša Janković najavio predsjedničku kandidaturu

U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvijesnost i strah, kazao je Janković (Al Jazeera)

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković potvrdio je da će se kandidovati na predsjedničkim izborima. Rekao je da neće biti stranački, već kandidat građana.

Ombudsman je potvrdio da će kandidaturu objaviti kada se raspišu predsjednički izbori, a da će do tada obavljati funkciju zaštitnika građana.

“Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim. U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvesnost i strah”, istakao je Janković za portal Magločistač.

Funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović, reagujući na najavu Saše Jankovića, rekla je da očekuje da on sada podnese ostavku na mjesto ombudsmana.

Tvrdi da je istakla da je Janković koristio funkciju za predsjedničku kampanju.

Također, Pokret socijalista (PS) zatražio je hitnu ostavku Jankovića, kako on ne bi u nastavku svoje kampanje trošio budžet partija DOS-a, a ne građana Srbije.

“Izjava Saše Jankovića da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima samo je potvrda onoga na šta je Pokret socijalista ukazivao sve ovo vreme. Sve što smo rekli o Saši Jankoviću bila je potpuna istina, a sve što je on govorio bila je laž”, navodi se u saopćenju.

Ironične čestitke Vučića

“Čestitam Saši Jankoviću kandidaturu, već je pobedio, ja sam to predvideo pre tri godine, jedino što je on time zouupotrebio svoju sadašnju funkciju”, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je konstatovao “da je sad jasno ko je rušio institucije”, o čemu, primetio je, on upozorava već tri godine, zbog čega su mu prebacivali lažne optužbe.

“Vidi se ko je rušio insitucije, nemam komentar, čestitam, to smo sve znali još pre dve godine, čestitam na kandidaturi, vidim da su svi požurili, ubrzali… Radite to i dalje, postanite predsednici, mislim da je ponekad dobro da pokažete kako su razorene institucije i to od onih koji je trebalo da ih sačuvaju. Mislim da to građani i narod vide, ostavićemo ljudima da sami odluče”, rekao je Vučić.

Kako kaže, dobro je što je više kandidata, ali nije dobro što su neki postali to “s drugih funkcija”, što je, kako je ocijenio, zloupotreba tih institucija. 

Izvor: Al Jazeera i agencije