CIA još 1970. predviđala raspad Jugoslavije

Nakon Titove smrti ostat će samo JNA, navela je CIA (Arhiva)

CIA je objavila veliki broj geografskih karata iz 1970-ih koje pokazuju koja su svjetska područja bila u sferi promatranja američkih obavještajaca, a jedna od njih prikazuje Jugoslaviju, koja je SAD-u tada postajala sve zanimljivija.

Hrvatski mediji prenose kako je u jednom izvješću s kraja studenog 1970. godine CIA ukazivala na jačanje decentralizacije Jugoslavije te predviđala kako joj nije jasna stabilnost u razdoblju poslije Josipa Broza Tita.

“Aspiracije za samostalnom Hrvatskom glavni su izvor napetosti u jugoslavenskom političkom sustavu”, navodi se u tom izvješću.

Za Hrvate se navodi da su “nacionalisti, s iznimkom Dalmatinaca, koji su bliži jedinstvenoj državi”.

“Nakon Titove smrti ostat će samo Armija”, navela je CIA, misleći na Jugoslavensku narodnu armiju (JNA).

Govorilo se i o sve snažnijoj ulozi republika, a na Sloveniju se gledalo kao na republiku koja je sklona vezama sa Zapadom, ali je premalena za razdor, prenosi Jutarnji list.

CIA sve znala

No, u izvješću se navodi kako je Hrvatska snažnija, pri čemu je ključan argument ekonomski doprinos Hrvatske tadašnjoj federaciji, koji je “u nerazmjeru s njezinim utjecajem”.

Hrvatski mediji prenose i kako američki interes za Jugoslaviju nije stao samo na izradi karata nego su CIA-ini obavještajci itekako dobro bili upućeni u sve što se događa u Jugoslaviji.

“Sljedećih će godina glavno pitanje biti opstanak federacije. Postoji ozbiljna mogućnost katastrofe – nepredviđenost Hrvatske borbe za samostalnost, srpski militarizam, građanski rat, sovjetska invazija”, nabraja se u CIA-inom izvješću iz 1970. godine.

Za Jugoslaviju CIA već tada tvrdi da se može definirati kao Velika Srbija.

CIA je nedavno deklasificirala svoje karte povodom 75. obljetnice obavještajnog kartografskog centra.

Izvor: Agencije