Izbori u Bugarskoj kroje sudbinu izbjeglica

U jednoj od siromašnijih članica Evropske unije hiljade ljudi u izbjegličkim centrima čekaju nastavak puta ka Zapadu ili pak povratak u zemlje porijekla.

Bugarska je do sada više puta u izvještajima humanitarnih i organizacija za ljudska prava označavana kao zemlja čestih verbalnih rasističkih napada na izbjeglice, u kojoj su raširena zlostavljanja civila i policije.

Izbjegličko pitanje je i pred ovosedmične izbore bilo jedno od centralnih tema kampanja političara koji se bore za mjesto predsjednika.

Vladajuća desnica, kao i ultradesni politički marginalci, i ovaj put popularnost su gradili na antiizbjegličkoj retorici.

Mali broj izbjeglica želi ostati u Bugarskoj

Bashar Samo kaže kako je u Iraku radio kao univerzitetski profesor. Već tri mjeseca je u kampu odakle bezuspješno pokušava nastaviti put i doći do Njemačke gdje je, objašnjava, već stigla njegova porodica.

 “Otišli smo iz Iraka jer je ISIL napao naše selo i uništio sve naše snove, uništio sve naše kuće. Sve je uništio“, ističe Samo.

Mnogi su, potvrđuju i u bugarskoj agenciji za izbjeglice, pokušali ilegalno i uz pomoć krijumčara napustiti Bugarsku.

 “Ima dosta, ali malo je onih koji odu iz centra i više se ne vrate. Granice su zatvorene i zato čekaju ovdje da dobiju status izbjeglice u Bugarskoj“, kaže Angel Parvanov iz Agencije za izbjeglice Bugarske.

Ipak, malo je onih koji žele ostati u Bugarskoj. U isto vrijeme UNHCR je uputio poziv bugarskim vlastima da se više novca izdvoji za pomoć izbjeglicama i migrantima, dok je Human Wrights Watch nekoliko puta upozorio na nedovoljnu reakciju nadležnih službi pri napadima i razbojništvima nad izbjeglicama.

Proteklih mjeseci održano je nekoliko protesta ispred kampova. Antiizbjeglička retorika obilježila je, kaže politički analitičar Tihomir Bezlov, i kampanju za predsjednika države.

Pobjeda ultradesničara može biti kobna

Tvrdi da sve političke partije, osim DPS-a, koji okuplja bugarske Turke, imaju jasan antiizbjeglički stav u predizbornoj kampanji.

“Ko god da pobedi na izborima, ne očekuje se poboljšanje položaja izbeglica u Bugarskoj. U najboljem slučaju ostaće isti ako pobedi kandidatkinja vladajuće partije.  Pobeda bivšeg generala kog podržavaju socijalisti za izbeglice bi mogla da znači premeštanje kampova van grada.  A pobeda ultradesničara koji je u predizbornoj kampanji imao snažnu antiizbegličku retoriku, mogla bi doneti oštriji zaokret u odnosu na izbeglice“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Dodatni problem prema ocjeni analitičara je i što su granice za izbjeglice i migrante na putu od Bugarske ka zapadnoj Evropi zatvorene pa njihov broj raste.

Problemi u izbjegličkim centrima čiji su kapaciteti do početka godine bili popunjeni od 15 do 20 posto, sada su 100 posto. To je veliki problem a vjerovatno je da će broj izbjeglica još rasti.

 U Bugarskoj je od početka godine registrovano više od 14 hiljada izbjeglica. Oni su u tu zemlju stigli i pored 124 kilometara žičane ograde koju je Bugarska izgradila duž granice sa Turskom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Četiri hiljade izbjeglica ušlo je u Bugarsku od početka godine. Iako je država podigla visoku žičanu ogradu na većem dijelu granice prema Turskoj, krijumčari nalaze način da je zaobiđu. Ipak, združene granične snage Evrope uspjrle su da zaustave desetine hiljada u pokušaju da se domognu Zapada. Zoran Kosanović donosi priču sa granične linije na istoku […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO