Izbori u Bugarskoj kroje sudbinu izbjeglica

U jednoj od siromašnijih članica Evropske unije hiljade ljudi u izbjegličkim centrima čekaju nastavak puta ka Zapadu ili pak povratak u zemlje porijekla.

Bugarska je do sada više puta u izvještajima humanitarnih i organizacija za ljudska prava označavana kao zemlja čestih verbalnih rasističkih napada na izbjeglice, u kojoj su raširena zlostavljanja civila i policije.

Izbjegličko pitanje je i pred ovosedmične izbore bilo jedno od centralnih tema kampanja političara koji se bore za mjesto predsjednika.

Vladajuća desnica, kao i ultradesni politički marginalci, i ovaj put popularnost su gradili na antiizbjegličkoj retorici.

Mali broj izbjeglica želi ostati u Bugarskoj

Bashar Samo kaže kako je u Iraku radio kao univerzitetski profesor. Već tri mjeseca je u kampu odakle bezuspješno pokušava nastaviti put i doći do Njemačke gdje je, objašnjava, već stigla njegova porodica.

 “Otišli smo iz Iraka jer je ISIL napao naše selo i uništio sve naše snove, uništio sve naše kuće. Sve je uništio“, ističe Samo.

Mnogi su, potvrđuju i u bugarskoj agenciji za izbjeglice, pokušali ilegalno i uz pomoć krijumčara napustiti Bugarsku.

 “Ima dosta, ali malo je onih koji odu iz centra i više se ne vrate. Granice su zatvorene i zato čekaju ovdje da dobiju status izbjeglice u Bugarskoj“, kaže Angel Parvanov iz Agencije za izbjeglice Bugarske.

Ipak, malo je onih koji žele ostati u Bugarskoj. U isto vrijeme UNHCR je uputio poziv bugarskim vlastima da se više novca izdvoji za pomoć izbjeglicama i migrantima, dok je Human Wrights Watch nekoliko puta upozorio na nedovoljnu reakciju nadležnih službi pri napadima i razbojništvima nad izbjeglicama.

Proteklih mjeseci održano je nekoliko protesta ispred kampova. Antiizbjeglička retorika obilježila je, kaže politički analitičar Tihomir Bezlov, i kampanju za predsjednika države.

Pobjeda ultradesničara može biti kobna

Tvrdi da sve političke partije, osim DPS-a, koji okuplja bugarske Turke, imaju jasan antiizbjeglički stav u predizbornoj kampanji.

“Ko god da pobedi na izborima, ne očekuje se poboljšanje položaja izbeglica u Bugarskoj. U najboljem slučaju ostaće isti ako pobedi kandidatkinja vladajuće partije.  Pobeda bivšeg generala kog podržavaju socijalisti za izbeglice bi mogla da znači premeštanje kampova van grada.  A pobeda ultradesničara koji je u predizbornoj kampanji imao snažnu antiizbegličku retoriku, mogla bi doneti oštriji zaokret u odnosu na izbeglice“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Dodatni problem prema ocjeni analitičara je i što su granice za izbjeglice i migrante na putu od Bugarske ka zapadnoj Evropi zatvorene pa njihov broj raste.

Problemi u izbjegličkim centrima čiji su kapaciteti do početka godine bili popunjeni od 15 do 20 posto, sada su 100 posto. To je veliki problem a vjerovatno je da će broj izbjeglica još rasti.

 U Bugarskoj je od početka godine registrovano više od 14 hiljada izbjeglica. Oni su u tu zemlju stigli i pored 124 kilometara žičane ograde koju je Bugarska izgradila duž granice sa Turskom.

Izvor: Al Jazeera