VSTV: ‘Netačne i neprimjerene Mektićeve izjave’

U dopisu Tužiteljstva BiH navedeno je da je Dragan Mektić u medijskim istupima iznio više netačnih tvrdnji i uvreda (Al Jazeera)

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine saopćilo je da su retorika i sadržaj medijskih istupa državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića u odnosu na rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine neprimjereni funkciji ministra sigurnosti i nadležnostima tog ministarstva i da to predstavlja pritisak izvršne vlasti na rad te pravosudne institucije.

To se odnosi na pojedinačne krivične predmete i tužitelje Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Prihvatajući da rad pravosuđa, kao jednog od stubova vlasti, ne može biti izuzet od kritičkog posmatranja medija i javnih zvaničnika, kao i da je taj rad potrebno konstantno unapređivati, u VSTV-u smatraju da je u takvoj vrsti komunikacije i javne kritike potrebno sačuvati demokratski standard javne riječi, koji će osigurati međusobno uvažavanje i poštovanje između institucija, te posebno uvažavati demokratsku podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Povjerenje javnosti

Naglašavaju kako je neophodno voditi računa o posebnoj ulozi pravosuđa u društvu i da, kao garant pravde, osnovne vrijednosti u pravnoj državi, pravosuđe mora uživati povjerenje javnosti da bi uspješno obavljalo svoje dužnosti.

VSTV u saopćenju navodi da se posebna uloga Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ogleda u procesuiranju počinilaca najtežih krivičnih djela.

Naveli su da tužitelji moraju biti oslobođeni svih pritisaka u radu prilikom donošenja tužiteljskih odluka i zastupanja optužnice pred sudom, uključujući i pritiske od medija i nosilaca javnih funkcija.

Također, pozivaju Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da javnosti predstavi kvalitativne i kvantitativne podatke o radu institucije u odnosu na tvrdnje ministra Mektića, koje su činjenično provjerljive.

Ne upuštajući se u kvalitativnu ocjenu rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ni pravosuđa kao cjeline koju iskazuje Mektić, VSTV ističe da je diskusiju u vezi s određenim pitanjima u pravosuđu potrebno zadržati u okviru konstruktivne javne debate i da se takvim medijskim istupima podriva povjerenje javnosti u rad ne samo Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na koje se izjave odnose, nego cjelokupnog tužiteljskog sistema.

Izbor glavnog tužitelja

U dopisu Tužiteljstva navedeno je da je Mektić u medijskim istupima iznio više netačnih tvrdnji i uvreda usmjerenih ka Tužiteljstvu i tužiteljima.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine smatra da je navedeno ponašanje ministra sigurnosti neprimjereno funkciji koju vrši.

Ono je stava da Mektić svojim izjavama prejudicira postupke koji se vode u ovom Tužiteljstvu te, također, postupak izbora glavnog tužitelja, a što, naveli su, nije u skladu sa zakonskim ovlaštenjima ministra sigurnosti.

Izvor: Agencije