Stranački lideri u BiH žele stabilnu koaliciju

Bakir Izetegović je rekao da koalicija SDA i SBB-a nema alternativu (Fena)

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju na nivou Bosne i Hercegovine zaključili su u četvrtak da je koalicija stabilna i da neće doći do razlaza na nivou države ili entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu su se sastali čelnici tri partije iz Federacije – Stranka demokratska akcije, Hrvatska demokratska zajednice Bosne i Hercegovine, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegvovine, te koalicije stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, Saveza za promjene.

Sastanku u zgradi bh. Predsjedništva prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te državni ministri finansija i trezora, odnosno vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je nakon sastanka kazao da je koalicija stabilna i da neće doći do razlaza, a da koalicija SDA i SBB-a nema alternativu.

‘Hladni odnosi’ Izetbegovića i Radončića

“Odnosi između mene i [predsjednika SBB-a Fahrudina] Radončića su hladni, nismo razgovarali i vjerovatno nećemo. Ali, mi nismo u koaliciji zbog Izetbegovića niti Radončića, nego zbog države, kojoj treba iole stabilna koalicija, a to bez saradnje SDA i SBB-a neće ići i samo nas ta činjenica drži stabilnim”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da su koalicioni partneri na nivou države na sastanku razgovarali o akcizama na gorivo i alkoholna pića.

“Razgovarali smo o kadrovskim rješenjima, to je odavno u zastoju. Vrijeme je i da pojeftine lijekovi. Također, dogovoreno je da olakšamo privrednicima da naplata poreza na dodanu vrijednost bude pomaknuta sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca”, istakao je Izetbegović.

Radončić je potvrdio “hladne” odnose između njega i Izetbegovića, ali je kazao da je SBB u koaliciju ušao da stabilizira političku situaciju u Federaciji.

“To smo uspjeli. Izetbegović je u pravu kada kaže da koalicija nema alternativu i neovisno od naših ličnih odnosa moramo zajedno da radimo”, rekao je Radončić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a Dragan Čović je kazao da vjeruje u koaliciju.

Čović: Dodik ne želi u vlast

“Nemamo druge mogućnosti do ove koalicije da radi posao, jer svi drugi nisu zainteresirani. Kada smo razgovarali s [predsjednikom RS-a i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom] Dodikom, on je rekao da nema nikakvog interesa da ulazi u vlast na razini države. Ja ću i dalje kazati da sam optimističan, jer nemam šta drugo biti, jer bi bilo neodgovorno s moje strane”, kazao je Čović.

Dodao je da je s te strane optimističan, ali da je zabrinut zbog neodgovornosti.

Kaže da je neprihvatljivo da se partneri nešto dogovore, a da stranačke kolege u parlamentu rade drugačije.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović zadovoljan je održanim sastankom, a istakao je da je dogovoreno nekoliko vrlo važnih životnih stvari, od čega će građani imati veliku korist.

“Najvažnije je da smo opredijeljeni svi zajedno da idemo sa smanjenjem cijena lijekova u Bosni i Hercegovini i očekujemo da će stručni savjet Agencije za lijekove donijeti pozitivnu odluku i da će nakon toga odmah i Vijeće ministara usvojiti pravilnik o lijekovima kojim će se smanjiti cijena lijekova za 11 do 12 posto”, naveo je Borenović.

Razgovori o budućnosti

Zadovoljan je da je prihvaćen prijedlog da se prolongira plaćanje stope PDV-a sa 10. na kraj mjeseca.

To znači, pojasnio je, da će privrednici 20-ak dana imati više sredstava na raspolaganju.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica izrazio je zadovoljstvo da se na sastanku razgovaralo o budućnosti, a ne o prošlosti Bosne i Hercegovine.

Također, zadovoljan je da je definirana pozicija plavog dizela, koji je značajan za poljoprivrednike.

Izvor: Agencije