Nasilje nad ženama koje završi smrću

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Statistika iz godine u godinu pokazuje da se nedovoljno radi na sprečavanju te vrste nasilja. 

U protekle četiri godine u Srbiji ubijene su 172 žene, a u 2016. godini 31. Tokom 2015. godine centrima za socijalnu zaštitu prijavljeno je oko 19.000 slučajeva nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj je 2015. godine evidentirano 11 slučajeva ubistava žena, s kojima je počinitelj bio u partnerskim odnosima, podatak je MUP-a. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj tvrdi da je ove godine ubijeno 18 žena u porodičnom nasilju, što je veći broj u odnosu na prethodne godine.

Svaka druga žena u BiH barem jednom u životu bude izložena nekoj vrsti nasilja, pokazalo je istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova.

Od početka godine jedanaest žena je ubijeno na području Federacije. U istom periodu u Republici Srpskoj zabilježeno je šest ubistava, pet su izvršili supruzi, a jedno najbliži rođak, podatak je aktivističke fondacije Cure.

Od početka 2015. dosad, u Crnoj Gori zabilježena su četiri ubistva žena. Tim slučajevima prethodile su prijave nasilja u porodici.

Žrtva nasilja 30 godina

U Hrvatskoj žene koje su nasilje preživjele upozoravaju kako počinitelji često prođu nekažnjeno.

Trideset godina bila je žrtva nasilnog supruga, a onda je nedavno skupila hrabrost i podnijela zahtjev za razvod. Identitet sagovornice zbog sigurnosti je zaštićen.

”On je prekrasan na cesti. Sa susjedima on je predivan, ali u kući… u kući pakao, ponižavanje, dopelja svoje pajdaše i pred njima me vrijeđa, ponižava, ismijava me..”, kaže žrtva nasilja.

Nije stalo samo na vrijeđanju. Trpjela je batine i seksualno zlostavljanje.

”Da bi jednu noć došao, kad se uvukao iza kreveta ništa ne znam, samo sam osjetila jaku bol”, nastavlja sagovornica.

Zbog straha nikada nije nazvala policiju. Suprug ju je čak htio proglasiti ludom i poslati u bolnicu. Bila je, kaže, prepuštena samoj sebi.

Advokatica Teuta Palčić, koja se s ovakvim slučajevima susreće, tvrdi da nasilnike često stignu preblage kazne.

”To su uvjetne osude s rokom kušnje ukoliko počinitelj ne počini isto to djelo u nekakvom roku od šest mjeseci ili godine dana, onda u principu ostaje sve na tome da se takav počinitelj nalazi na slobodi” kazala je Teuta Palčić, advokatica.

Prema podacima ministarstva pravosuđa u prvih šest mjeseci ove godine, pred prekršajne sudove izvedeno je više od 1300 okrivljenika zbog nasilja nad partnericom. Muškarcima su izrečene uslovne zatvorske kazne zbog nasilja u porodici u 1168, a bezuslovne u 324 slučaja.

Raste broj uhapšenih

U policiji kažu da je u posljednjih 13 godina porastao broj uhapšenih nasilnika.

”Primjerice, 2003. godine privedeno je 18 posto počinitelja, dok je 2015. godine taj udio iznosio 63 posto  privedenih”, kazala je Andrea Belin Maljak iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nažalost, ove je godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena, njih sedam bile su žrtva sadašnjih ili bivših partnera. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava kako Hrvatska, za razliku od većine zemalja u regiji još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, koja jasno govori da niti jedan oblik nasilja nad ženama ne smije biti prihvatljiv.

”Potrebno je uz ratifikaciju Istanbulske konvencije potrebno je djelomično mijenjati naše nacionalno zakonodavstvo, prvenstveno u kazneno pravnom smislu i potrebno je uspostaviti sustavni način financiranja skloništa skloništa za žrtve obiteljskog nasilja dakle i za žene i za djecu..”, kazala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Iz Ministarstva pravosuđa poručuju da je pripremljen nacrt prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji između ostalog proširuje prava žrtve nasilja u porodici u skladu s Direktivom EU o pravima žrtava kaznenih djela.

Izvor: Al Jazeera