Prvih stotinu dana Vlade Srbije

Vlada Srbije obilježava stotinu dana. Kabinet Aleksandra Vučića koji je formiran nakon vanrednih izbora održanih u aprilu nastavio je rad prethodne, također Vučićeve vlade.

Premijer Srbije posebno se ponosi ekonomskim rezultatima, za šta je dobio pohvale međunarodnih institucija, dok kritičari kažu da ni polovinu obećanog nije ispunio.

„Srbija je stabilna na dobrom putu, ekonomski napreduje, bezbednosno sigurna i Srbija je jedan od stubova regionale stabilnosti. Nalazi se čvrsto na evropskom putu“, kazao je Aleksandar Vučić.

Simboličan period u kome se mjeri prolazno vreme protekao je, kako tvrde u Vladi u uspješnoj realizaciji onog što je obećano, prije svega u ekonomskoj sferi.

„Kada je u pitanju ekonomija u vladi kažu da su nastavili svoj put naviše. Kabinet Aleksandra Vučića stoti dan rada dočekuje sa budžetskim suficitom. Do kraja godine rast BDP-a biće 2,5 odsto, sledeće godine i procenat više, ali najveći problem koji muči premijera Srbije su javna preduzeća“, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

U proteklom periodu oprošten je dug od skoro milijardu eura Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, ali nastavljeno je pravljenje gubitaka u toj kompaniji. Hemijski kompleksi gutaju milione eura iz budžeta, a rješenje za njih se trenutno ne vidi. S druge strane, Srbija će se, kako najavljuje premijer okrenuti modernim tehnologijama

„Ulozićemo prvi put najmanje deset miliona evra u nove startup-e, u biznis inkubatore i naučeno tehnološke parkove. Mi smo računali da na 50 miliona evra stvorimo godišnje oko 10.000 IT stručnjaka i inženjera“, rekao je Vučić.

Neispunjena obećanja

Poslije 100 dana Vučićev kabinet ponosan je na sve što su uradili, posebno na razvoj infrastrukture, pa su sebi postavili ciljeve koje će kako navode ostvariti u narednih deset mjeseci.

„Mi ćemo imati sigurno preko 100 kilometara rehabilitovanih puteva, negde između 70 i 100 kilometara modernizovanih pruga to su planovi. Započeti su radovi i verujem, mogu reći gotovo sam sigurna, nekih 20 km bi moralo biti završeno negde do marta sledeće godine“, kazala je Zorana Mihajlović, ministrica infrastrukture.

Promatrači rada Vlade Srbije navode da je od 20 stvari koje je premijer naveo da će biti urađeno u prvih 100 dana rada, 12 i dalje neispunjeno.

„Ako se osvrnemo kakav je odnos ispunjenog i neispunjenog u ovih prvih 100 dana vlade više je obećanja koja nisu ispunjena. Premijer je recimo ispunio donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i obećao nam je povećanje cene rade. To je sto je ispunjeno“, kazala je Ivana Pavlović, sa portala Istinomer.  

Novi Vučićev kabinet susreo se i sa tri veće afere. U Beogradu je uhapšena osoba koja je špijunirala za Hrvatsku, otkrivena je grupa koja je navodno pripremala državni udar u Crnoj Gori, dok je pored porodične kuće premijera Srbije otkrivena veća količina naoružanja. Posljednja dva događaja se još istražuju.

Izvor: Al Jazeera