Nikolić dodijelio SANU najviše odlikovanje Srbije

Orden će biti uručen na Dan državnosti, najavio je Nikolić (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić saopćio je danas da će odlikovati Srpsku akademiju nauka i umjetnosti (SANU) Sretenjskim ordenom prvog reda, najvišim odličjem Republike Srbije, rekavši da je to odavanje časti svim dosadašnjim članovima te institucije.

Nikolić je to rekao na obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 175 godina od osnivanja SANU i objasnio da povod za odlikovanje jeste godišnjica, ali da su razlozi ispisani u historiji i sadašnjosti te institucije.

“Ne upuštajući se u to da li do sada nije bilo hrabrosti, ili je smatrano da ne zaslužujete, ja sam odlučio da odlikujem SANU Sretenjskim ordenom prvog reda, najvišim odličjem Republike Srbije, koje se dodjeljuje institucijama i građanima naše zemlje” rekao je Nikolić i dodao: “Ovo je odavanje časti svim dosadašnjim članovima SANU. Znamenje će vam biti uručeno na Dan državnosti”.

Kako je rekao, član SANU označava nekoga od koga se očekuju velika djela na korist i u službi naroda.

‘Najučeniji ljudi’

“I nećete čuti da se jedan od nas usudi da kaže bilo šta negativno o akademiku, a dešava se da od jednog akademika čujemo nešto loše o drugom” dodao je.

Njemu je, kako je rekao, veoma važno da u osam instituta SANU sreće najučenije ljude Srbije koji mogu da mu daju savjet, mišljenje, naučni stav, kritičku misao, a koji “jedinstveno zastupaju svoju Akademiju i svoju Srbiju”.

“SANU je ispisivala istoriju svoje zemlje i često bila svedokom da se u udžbenicima i istorijskim čitankama uči drugačije u pokušaju da istina ne bude adekvatno zastupljena. Dovoljno je samo da uzmete u šake Glasnike i Zbornike, pa da uronite u našu prošlost obasjanu drugačijom svetlošću” rekao je Nikolić.

On je dodao da je vlast često željela imati odlučujuću ulogu u radu Akademije, ali i naveo da su historija, društvene prilike i neprilike mijenjale vladare i ime Akademije, ali nikada ideju sa kojom i zbog koje postoji.

“Teško je pronaći jedan dan u godini, a da u njemu nije bilo događaja, u našoj kući ili negde na planeti, bez učešća članova SANU” naveo je.

“Jedna odrednica iz Akademijinog Statuta za mene ima posebnu važnost, onu nit koja neraskidivo vezuje prošle i buduće, gleda u sutra, prenosi luč predajući i čast i obaveze. Ta obaveza je u stavu u kome se kaže: ‘Stara se o razvoju naučnog i umetničkog podmlatka i pomaže usavršavanje naučnika i umetnika'”, istakao je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije