Nestalo oružje iz vojnog skladišta u Beogradu

Nedostatak naoružanja ustanovljen je prilikom redovne kontrole stanja materijalnih sredstava (Reuters)

Iz jednog od skladišta naoružanja i municije u garnizonu Beograd nestalo je sedamdeset poluautomatskih pištolja CZ-99 9 mm, pet automatskih pušaka M-70 AB2 7,62 mm i dva sanduka municije kalibra 7,62 mm i 9 mm, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako se navodi, nedostatak naoružanja ustanovljen je prilikom redovne kontrole stanja materijalnih sredstava, prenosi Tanjug.

Tim povodom ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije formirali su komisije nadležne za utvrđivanje uzroka “nastanka ovog vanrednog događaja”, a ministar je naredio i vanrednu kontrolu svih magacina ličnog naoružanja i opreme, napominje se u saopćenju.

Velika istraga

U istražne radnje uključeni su Vojnobezbjednosna agencija, Vojna policija i Tužilaštvo, navodi Ministarstvo odbrane i dodaje da će o rezultatima istrage javnost biti blagovremeno obaviještena.

U saopštenju se ukazuje da su u cilju povećanja fizičko-tehničkog osiguranja vojnih skladišta u Planu opremanja za 2017. godinu predviđena znatna finansijska sredstva za nabavku opreme koja će omogućiti pojačan videonadzor takvih objekata.

Radi efikasnije kontrole, novi sistemi videonadzora biće uvezani sa postojećim centraliziranim sistemom elektronskog nadzora.

Izvor: Agencije