Ante Gotovina savjetnik ministra odbrane Hrvatske

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 2012. ukinulo kaznu Anti Gotovinu od 24 godine zatvora (EPA)

General Ante Gotovina je imenovan za posebnog savjetnika ministra odbrane Hrvatske, objavio je ministar odbrane Damir Krstičević na svom Facebook profilu.

Rješenje o imenovanju Gotovine je na sjednici Vlade Hrvatske u Vukovaru potpisao premijer Andrej Plenković.

“Iznimno mi je drago što je moj veliki prijatelj i naš heroj pristao na moj prijedlog i spomenuti angažman te sam uvjeren da će general svojim znanjima i sposobnostima značajno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i razvoju Oružanih snaga Hrvatske. Želja mi je nastaviti poticati angažiranje bivših profesionalnih vojnika i časnika koji su pomogli u stvaranju naše domovine te zasigurno mogu značajno doprinijeti i održavanju nacionalne sigurnosti”, napisao je Krstičević u objavi, prenosi Hina.

Presuda i oslobađanje

“Dobro nam došli, generale”, poručio je Krstičević svom novom savjetniku.

Gotovina je 2001. godine optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine.

On je uhapšen na Kanarskim otocima 2005. godine.

Kasnije je prvostepenom presudom osuđen na 24 godine zatvora, ali mu je Apelaciono vijeće Haškog tribunala u novembru 2012. godine ukinulo kaznu i oslobodilo ga.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hrvatski general je sudskim putem tražio da Sjedinjene Američke Države skinu njegovo ime sa liste ‘posebno označenih osoba’.

Published On 08 Jan 2014

  Žalbeni postupak na prvostepenu presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču završen je u Haškom sudu. Dok je odbrana  generala tvrdila da meta napada nikada nisu bili srpski civili niti njihovo protjerivanje, tužilaštvo je ostalo pri stavu da su generali učestvovali u zločinačkom poduhvatu. Gotovina i Markač osuđeni su prošle godine zbog ratnih zločina nad […]

Published On 14 May 2012

Beogradski mediji prenose intervju s hrvatskim generalom i autorski tekst predsjednika ICTY-ja, koji tvrdi da je Sud nepristrasan.

Published On 19 Nov 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO