Terenska vježba NATO-a i partnera u Crnoj Gori

Scenarij vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utječu na stanovništvo i infrastrukturu (Arhiva)

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija ”Crna Gora 2016” održava se od danas do 4. novembra u Crnoj Gori.

U vježbi učestvuje 570 osoba iz 26 država država NATO-a i partnerskih zemalja.

Terensku vježbu organiziraju Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Kako se navodi, ovo je 16. terenska vježba koju organizira EADRCC od 2000. godine i prva takve vrste u Crnoj Gori.

Najnovije tehnologije otkrivanja

Pojašnjeno je da će timovi iz šest država članica NATO-a i deset partnerskih država uvježbavati mehanizme odgovora u slučaju katastrofe, sposobnosti i pokazat će sposobnost da zajedno efikasno rade u vanrednim situacijama.

“Vježba će doprinijeti jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije odgovora na vanredne situacije. U radu vježbe učestvovat će i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO-a ili su partnerske države”, kaže se u saopćenju.

Scenario vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utječu na stanovništvo i infrastrukturu u okolini glavnog grada te zemlje, Podgoricu, i to u područjima rijeka Zeta i Morača, u oblasti Skadarskog jezera, kao i u području opštine Danilovgrad.

Saopćeno je da je u scenario vježbe uključeno i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su se pomjerila zbog poplava.

“Na vježbi će biti prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO-vog programa ‘Nauka za mir i bezbjednost’, koji u potpunosti podržava Ministarstvo unutrašnjh poslova Crne Gore u procesu sticanja i unapređenja znanja iz ove oblasti”, naveli su iz Vlade.

Vježba u tri faze

Vježba se održava u tri faze.

Prvog dana vježbe, faza je organizacije operacija na licu mjesta, prihvat i obuka timova te uvježbavanje procedura na komandnom mjestu.

Druga faza, koja će biti održana 1. i 2. novembra, obuhvata terenske aktivnosti na radnim tačkama vježbe.

U trećoj fazi, 3. novembra, bit će održan dan otvoren za medije – demonstracija vještina timova, prikaz vježbe i obraćanje učesnicima i javnosti.

Izvor: Agencije