Nema odgovora ni odgovornih za rušenja u Beogradu

Tužilaštvo ni nakon šest mjeseci nije završilo istragu u slučaju 'Savamala' (Arhiva)

Prošlo je pola godine od kada su nepoznate osobe srušile objekte u beogradskom naselju Savamala.

U noći između 24. i 25. travnja maskirane osobe bagerima su srušile montažne objekte u Hercegovačkoj ulici, na mjestu gdje treba biti izgrađen “Beograd na vodi”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kao odgovorne je proglasio gradske vlasti, ne navodeći imena.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali demantirao je da je izdao nalog za rušenje spornih objekata, dok je pravobranitelj građana u izvješću naveo kako po nalogu nekog iz vrha MUP-a policija te noći nije reagirala na pozive građana.

Tužiteljstvo ni nakon šest mjeseci nije završilo istragu.

Zaboravljeni slučaj ‘Dubljanska’

Slično se dogodilo i prije osam godina, kada su četiri obiteljske kuće u središtu Beograda urušene zbog nesavjesne gradnje jednog privatnog investitora.

Činjenica da je u međuvremenu osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu, oštećenima u tzv. slučaju “Dubljanska” nije donijelo i obeštećenje, o čemu je Al Jazeera već više puta izvještavala.

Da stvari budu gore, čak se ni parničnom postupku protiv nadležnih gradskih službi nakon šest godina ne nazire kraj.

Iako su dokazi neoborivi, a opasnost po druge sve očitija, za Vladimira Lazića i Nives Čulić, kao i za ostale oštećene u slučaju “Dubljanska”, pravda je još slijepa.

“Mi smo svi raseljeni, plaćamo kirije, trudimo se da se snađemo, nismo dobili nikakvo obeštećenje, ovo sve stoji kako stoji, a u principu nas ne zanima ko je krivac – nama su svi krivi”, kaže Vladimir Lazić.

Uključujući i nadležne gradske službe bez čijih dozvola investitor ne bi ni mogao graditi, što je, nastavlja, i dokazano u kaznenom postupku.

“Smatrali smo da je sav dokazni materijal koji je prikupljen u krivičnom postupku sasvim dovoljan za to da se uopšte ne postavlja pitanje i odgovornosti Grada. Kažem: i odgovornosti Grada – od načina na koji je izdata građevinska dozvola, na osnovu kojih papira, pa preko izlaska te nesrećne građevinske inspekcije koja je tvrdila da se sve radi u skladu sa zakonom, posle toga se sve urušilo”, dodaje Nives Čulić.

Parničnom postupku protiv Grada pokrenutom prije šest godina se, kaže Čulić, ne nazire kraj.

“U januaru smo pokrenuli postupak za suđenje u razumnom roku. Međutim, pre neki dan dobili smo od drugostepenog organa rešenje kojim se odbija naš zahtev”, navodi.

Žalba Ustavnom sudu

U Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM) koji zastupa interese oštećenih iz Dubljanske ulice, najavljuju podnošenje žalbe Ustavnom sudu.

Kažu da Zakon o zaštiti prava na suđenja u razumnom roku, koji je stupio na snagu početkom godine, ne donosi rezultate.

“Podneli smo već dosta zahteva nakon stupanja na snagu novog zakona i moram da priznam da ni u jednoj od tih odluka nismo dobili adekvatan odgovor i razumevanje sudova koji su o tome odlučivali”, kaže Kristina Todorović iz YUCOM-a.

Pri tome, dodaje, i na odluku Ustavnog suda po žalbi treba čekati.

“To traje minimum godinu dana, budući da je Ustavni sud prenatrpan žalbama protiv postupanja sudova iz cele Srbije”, objašnjava.

Bez odgovora nadležnih

U međuvremenu, oštećeni iz Dubljanske i dalje će biti podstanari. A stanari zgrade koja zbog nesaniranog gradilišta sve više tone, primorani su živjeti pod sve većim nagibom.

“Pucaju temelji okolne zgrade, okolni objekti su takođe ugroženi tako da ništa nije sanirano niti pokušano da se sanira. To je suština svega”, ukazuje Vladimir Lazić.

Naočigled svih, pa i nadležnih iz Grada.

“Iako smo im poslali upit, ni od gradskog pravobranilaštva ni od gradskog menadžera nismo dobili odgovor na pitanje zašto se posle tolikih godina slučaj ‘Dubljanska’ nije pomerio sa mrtve tačke”, javila je Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera