Vučić: Izolacija nije rješenje za izbjeglice

Prema Vučićevom mišljenju, Evropa vrlo brzo mora uraditi nešto u Siriji (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je učesnike Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu da izolacija evropskih zemalja i neprihvatanje izbjeglica nisu dobra rješenja.

“Dobili smo nove stavove Austrije, nove poruke Centralne Evrope, a prvi put je i Makedonija zatvorila granice za migrante. Videćemo šta će se dešavati na makedonsko-grčkoj granici. Poslali smo policajce, ali ne mislim da je to dobro rešenje. Ne mislim da je politika izolacije dobra. Mislim da migrantska politika Evropske unije zahteva promene i da treba da imamo odlučniju politiku po tom pitanju”, kazao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, Evropa vrlo brzo mora uraditi nešto u Siriji.

“Zaštita evropskih granica neće funkcionisati. Ne možete da zaštitite grčku granicu, ništa ne možete da uradite u Grčkoj. Svi to znamo i niko ne zna šta ćemo uraditi po tom pitanju”, dodao je Vučić.

Ukazao je i na to da krijumčari i dalje predstavljaju veliki problem, jer sada krijumčare ekonomske migrante, kojima je zabranjen ulazak u mnoge zemlje.

Kroz Srbiju prošlo 750.000 izbjeglica

Podsjetio je na to da je kroz Srbiju prošlo najmanje 750.000 izbjeglica i da je država koju predstavlja pokazala solidarnost s njima, ali i da je bila kooperativan partner EU-a.

“Nema mnogo migranata koji bi želeli da ostanu u našoj zemlji, jer je naša zemlja relativno siromašna. Srbija je pokazala humano lice, pokazali smo solidarnost. Mi smo u kvotnom sistemu, spremni smo da prihvatimo naše kvote – i više nego Slovenija i Hrvatska zajedno. Problem je u EU. Moramo što pre da nađemo odlučno rešenje u EU, inače ćemo se suočiti sa većim problemima”, upozorio je Vučić.

Tema ovogodišnjeg skupa u Davosu, koji traje do 23. januara, jeste i pokušaj odgovora na humanitarnu krizu te izazove s kojima se suočavaju tranzitne zemlje i države koje primaju izbjeglice.

Osim o izbjegličkoj krizi, najbogatiji i najmoćniji ljudi svijeta u Davosu razgovaraju i o ekonomiji, klimatskim promjenama i ratovima te pokušaju pronalaska rješenja za njih.

Izvor: Agencije