Novinari podnose krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića

Nezavisno udruženje novinara Srbije najavilo je podnošenje krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, zbog, kako tvrde, praćenja predsjednika NUNS-a Vukašina Obradovića.

Riječ je o reakciji NUNS-a na još jednu krivičnu prijavu protiv Stefanovića, podnesenu prošle sedmice, zbog navodnog praćenja jedne novinarke.

NUNS tvrdi da je Stefanović znao za sastanak u petak između njihovog predsjednika i podnositelja te prijave, koji, kažu, dolazi iz policije.

Kako Al Jazeera saznaje u Tužilaštvu za organizovani kriminal, krivična prijava protiv ministra unutrašnjih poslova i zamjenika šefa Kabineta ministra u vrijeme izvršenja krivičnog djela je u proceduri, a očekuju se i izvještaji mjerodavnih službi.

NUNS je reagirao na izjavu Stefanovića od petka, 8. januara, koji je rekao: “Imamo situaciju, raspolažemo podacima da će nekoliko lica pokušati da lažnim prijavama protiv Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde lažno da su praćeni neki novinari u Republici Srbiji, jedna novinarka, koja je novinarka još iz vremena Slobodana Miloševića, dakle, duže vremena novinar u Srbiji, da je navodno praćena, i to treba uskoro da se pojavi, uskoro, u narednih nekoliko dana. Predstavnik jednog novinarskog udruženje, neću reći kojeg, koje treba u javnosti da se pojavi da to kaže kao jednu skandaloznu stvar oko kojoj treba, iako za to ne postoje nikakvi dokazi, niti se ikada dogodilo.”

Incident na konferenciji za novinare

Konferencija za novinare u Beogradu na kojoj je Obradović najavio krivičnu prijavu bila je na ivici incidenta, piše Tanjug.

Kako dodaje ova agencija, akteri žučne rasprave “u publici” bili su glavni i odgovorni urednik i vlasnik lista Informer Dragan J. Vučićević i dio prisutnih, među kojima i generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković.

Vučićević je u nekoliko navrata Obradovića pitao da li se novinarka za koju se tvrdi da je praćena zove Svetlana – Ceca Vojinović, da li je objavila ijednu ekskluzivu u posljednje vrijeme i zašto bi je neko pratio; da li se policajac koji je podnio krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića zove Dejan Tripković; da li protiv njega postoje krivične prijave za lažno prijavljivanje, kao i da li je krivičnu prijavu podnio nakon što je sistematizacijom prebačen na niže radno mjesto.

Vučićević je tvrdio da je ta krivična prijava puna nelogičnosti i da je “publikacija jednog bolesnog čoveka iz policije”, a predstavnike NUNS-a optužio je da prave “cirkus”.

Obraćanje Vučićevića izazvalo je negodovanje jednog dijela prisutnih, koji su mu dobacivali.

Obradović nije želio da objaviti identitet novinarke i policajca, navodeći da je cilj NUNS-a da ukaže na pojavu, a ne na aktere.

Obradović je objasnio da će krivičnu prijavu podnijeti s ciljem da se utvrdi na koji način je ministar Stefanović došao do informacija koje je nedavno iznio u javnost.

‘Da li je kolegica jedini slučaj’

Obradović je kazao da je neposredan povod za konferenciju za novinare krivična prijava radnika MUP-a koji je navodno bio svjedok događaja koji se navode u krivičnoj prijavi protiv Stefanovića.

“U prilogu krivične prijave nalazi se kopija beleške kojom se dokumentuje navodno nezakonito praćenje novinarke S.V. Ta beleška otvara brojna pitanja, a jedno od njih je da li je koleginica jedini slučaj”, rekao je Obradović, objasnivši da mu se podnosilac prijave prvi put obratio 4. januara ove godine.

Obradović je naveo da se u međuvremenu obratio povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka i zaštitniku građana, čiji je stav bio da krivična prijava sadrži niz nezakonitosti i povreda prava, ali da treba sačekati reakciju tužilaštva.

Izjava Stefanovića, međutim, uznemirila ga je, jer je pitanje, kako je rekao, odakle mu takve informacije.

‘Spreman sam da snosim posljedice’

Stefanović je rekao u ponedjeljak da se odazvao pozivu nadležnih državnih organa u vezi sa krivičnom prijavom o navodnom nezakonitom praćenju novinarke i da je spreman da snosi sve posljedice ukoliko se utvrdi da je učinio nešto protiv zakona.

“Ako se utvrdi da sam učinio nešto mimo zakona spreman sam da snosim sve posledice, ali isto tako očekujem da će te posledice snositi i oni koji su me lažno prijavili ukoliko se utvrdi da su kriviče prijave bile lažne i netačne”, naveo je Stefanović, a prenosi MUP.

Navodeći da se “sve odvija baš onako kao što je pre nekoliko dana rekao i da to pokazuje da je u potpunosti bio u pravu”, Stefanović je kazao da se u međuvremenu odazvao pozivu nadležnih organa, dao izjavu i da očekuje da će se nadležno tužilaštvo oglasiti i saopštiti rezultate.

Istakao je i da tu stragu ne vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, već drugi državni organi, u saradnji sa tužilaštvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije