Đukanović najavio izbore u Crnoj Gori na proljeće

Đukanović smatra da se odgovor na razlike u koaliciji mora potražiti demokratskim putem (EPA)

Crnogorski premijer i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović najavio je da će se opći parlamentarni izbori održati na proljeće iduće godine, odmah nakon što Crna Gora dobije pozivnicu za NATO.

Na tim izborima će, po Đukanoviću, njegova stranka najvjerojatnije nastupiti samostalno, bez dosadašnjeg koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije(SDP).

“Unutar vladajuće koalicije tokom posljednje dvije godine imamo određenih nerazumijevanja”, kazao je Đukanović za TV Crne Gore, ocijenivši da su te razlike postale “poprilično duboke”.

Vrhunac tih “nerazumijevanja” je bio kada zastupnici SDP-a, na posljednjoj proljetnoj sjednici parlamenta nisu poduprli odluku Vlade o prodaji i davanju u dugoročni zakup stranim investitorima otoka Lastavica sa utvrdom Mamula, na samom ulasku u Bokokotorski zaljev.

Neslaganja u koaliciji

Raskid lokalnog koalicijskog sporazuma između dvije vladajuće stranke dogodio se prošlog tjedna u Budvi, zbog nesporazuma oko izbora novog općinskog čelništva, a nakon uhićenja starog zbog sumnji da su počinili veliku štetu proračunu općine.

“Raskid koalicije u Budvi nije prvi, a to vjerovatno neće biti ni posljednji raskid ususret redovnim parlamentarnim izborima naredne godine”, kazao je Đukanović u emisiji Izazov TV Crne Gore.

Ocijenio je i da se odgovor na te razlike mora potražiti demokratskim putem.

“Nema demokratskijeg ni logičnijeg odgovora na te razlike od organizacije izbora gdje će građani Crne Gore sada moći u drugačije aranžiranim ponudama za izbore pokazati koju politiku preferiraju i kojoj politici daju povjerenje da realizuje crnogorske državne interese u narednom četverogodišnjem periodu”, smatra Đukanović.

Kad je u pitanju ulazak Crne Gore u NATO, Đukanović je izrazio optimizam rekavši kako očekuje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo na ministarskom sastanku krajem godine.

DPS i SDP su posljednjih 15-ak godina zajedno bili na vlasti u Crnoj Gori da bi se posljednjih godinu-dvije dana razišli oko nekih strateških pitanja, uglavnom oko privatizacije i prodaje zemljišta i državnih tvrtki.

Izvor: Agencije