Hrvatska direktno vozi izbjeglice ka Mađarskoj

Pejčinović Burić smatra da Unija treba podržati zemlje zapadnog Balkana suočene s izbjegličkom krizom (EPA)

U Hrvatsku je do večeras ušlo 79.920 izbjeglica, koje u tu zemlju ulaze iz Srbije i to uglavnom preko područja Bapske na iločkom području, a u nešto manjem broju i preko Tovarnika, doznaje se od policije.

U prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno se nalazi blizu 1.500 izbjeglica. Broj se smanjio, jer izbjeglice izravno iz mjesta Bapska prevoze do Tovarnika, odakle oni dalje vlakom putuju do mađarske granice.

“Intenzivirao se dolazak u Opatovac, no kako autobusi dolaze tako i puni odlaze. Zadržava se brojka na njih blizu 1.000, jer je ovo tranzitni kamp. U međuvremenu, ovdje pripremaju kamp za hladnije vrijeme i zimske uvjete”, javila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

U kampu u Opatovcu gradi se i igraonica za djecu, a na šatore u kojima se smještaju izbjeglice, koje u Opatovcu borave najviše šest sati, postavljeni su i napisi koji izbjeglice obavještavaju da mogu zatražiti azil.

Izbjeglice i dalje pristižu

Policija je također potvrdila kako je u Vinkovcima spreman vlak koji će po potrebi doći u Tovarnik i odande izbjeglice voziti prema Mađarskoj.

S područja Bapske i Tovarnika izbjeglice se voze na Baranjsko Petrovo Selo i Terezino Polje.

Hrvatske željeznice izvijestile su da zbog dodatnih izvanrednih vlakova za prijevoz izbjeglica može biti poremećaja u vožnji redovitih vlakova, a dio vlakova prometovat će s manjim brojem vagona.

I dalje ne prometuju međunarodni vlakovi na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Srbijom i Mađarskom.

Izbjeglice su tokom popodneva i večeri nastavile pristizati preko prijelaza Berkasovo – Bapska, koji je ukinut kad je Hrvatska ušla u EU prije dvije godine.

“Izbeglice u velikom broju dolaze u Berkasovo, a po zvaničnim podacima od ponoći do 16 časova u to mesto na granici došlo je 150 autobusa sa juga Srbije. Dovezli su ih razni prevoznici i to sa juga zemlje, a videli smo i dva autobusa sa registrarskim oznakama Kosova kako prevoze izbeglice. Situaciju otežavaju kiša i hladno vreme, a ljudi su u letnjoj odeći i obući”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Većina Mađara za ogradu

U međuvremenu je jedna anketa u Mađarskoj potvrdila da dvije trećine Mađara podržava zatvaranje mađarske granice s Hrvatskom i Srbijom kako bi se zaustavio priljev izbjeglica.

Anketu je provela agencija Kod Market telefonski na 800 ispitanika, a rezultate je objavio portal 888.hu.

Samo 31 posto anketiranih reklo je da je protiv ograda na granicama s Hrvatskom i Srbijom.

Po političkim preferencijama, 86 posto onih koji se nazivaju desničarima podržava gradnju ograda, a 63 posto onih koji se smatraju centrom. Istodobno, 39 posto ljevičara također je za barijere na granicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije