Izbjeglice našle novu rutu za ulazak u Hrvatsku

Duž državne ceste od Bapske prema Opatovcu u dužini 20-ak kilometara kreće se najmanje 1.000 izbjeglica po skupinama koje od noćas u Hrvatsku iz Srbije ulaze preko toga srijemskog mjesta na iločkom području.

Promet državnom cestom je otežan jer se njome kreću skupine izbjeglica, uglavnom muškaraca, a mnoge je moguće vidjeti i kako se u skupinama odmaraju uz cestu.

U samom središtu Bapske mještani izbjeglicama nude kavu i čajeve te domaća peciva, kao i domaće suhomesnate nareske.

Neki od Bapčana prikupili su i nešto odjeće i obuće te ih nude izbjeglicama kada dođu do punkta u središtu mjesta. Slično se može vidjeti i u Šarengradu gdje mještani stoje uz prometnice i nude voće te napitke.

Ispred samog prihvatnog centra u Opatovcu još je nekoliko stotina izbjeglica koje čekaju na ulazak i registraciju u centru u koji je noćas stiglo blizu 2.500 izbjeglica koje su u Hrvatsku ušle upravo preko Bapske.

Do sada u Hrvatsku ušlo 34.900 izbjeglica

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske potvrdilo je kako je posljednjih dana, zaključno do devet sati jutros, u tu državu ušlo ukupno 34.900 izbjeglica.

Samo je od ponoći na područje Hrvatske ušlo 2.400 izbjeglica.

Prijevoz izbjeglica do granice organizira se i dalje, dok se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi gotovo 1.630 migranata, potvrdio je MUP Hrvatske.

Tijekom jučerašnjeg dana iz Hrvatske je izašlo otprilike 5.100 izbjeglica, dok ih je danas Hrvatsku napustilo blizu 1.160.

Najveći priljev očekuje se i dalje na području Tovarnika i Iloka.

Granični prijelaz Bajakovo – Batrovci, na granici sa Srbijom, zatvoren je za promet teretnih vozila na ulazu u Hrvatsku. Kolona na ulazu u Republiku Hrvatsku duga je 20-ak kilometara, a na izlazu približno 4,5 kilometara.

Nova ruta preko Bapske

U prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu noćas je stiglo između 1.000 i 2.000 izbjeglica koje su u Hrvatsku iz Srbije ušle iz pravca iločkog prigradskog naselja Bapska, a njihov dolazak stvorio je manju gužvu na ulazu u prihvatni centar u koji i dalje pristižu.

Konstantno ih je u centru približno 2.500.

Izbjeglice koje su iz Srbije u Hrvatsku ušle preko Bapske nitko nije očekivao jer je to područje brdovito, pa nemaju pregled kretanja kao kada u Hrvatsku ulaze preko Tovarnika koji je u ravnici, prenose hrvatski mediji.

Iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun potvrdio je kako su izbjeglice do sada, upravo zbog loše konfiguracije terena, izbjegavale ulaziti u Hrvatsku preko iločkog područja i tamošnje kopnene granice sa Srbijom.

“Do sada je, naime, u Hrvatsku preko iločkog područja ušlo tek 46 izbjeglica, ali su se očito trendovi promijenili”, kaže Dragun.

Najveći broj izbjeglica i dalje dolazi preko Tovarnika, odakle se vlakovima upućuju prema mađarskoj i slovenskoj granici.

U Opatovcu se pojavila i skupina studenata medicine iz Beča kojima policija nije dozvolila dijeljenje lijekova izbjeglicama, ali su ipak uspjeli podijeliti nekoliko pokrivača.

Odgođena sjednica slovenskog parlamenta

Slovenska policija navela je kako je stanje na graničnim prijelazima Bregana i Harmica jutros normalizirano, ali su slovenske službe i dalje u pripravnosti za mogući novi dolazak većeg broja izbjeglica.

Kako prenose slovenski mediji, Slovenija očekuje da Hrvatska neće nekontrolirano upućivati veći broj izbjeglica, kako se to dogodilo u petak i subotu, te očekuje da bi na Breganu idućih dana moglo doći najviše 3.000 onih koji žele dalje u Austriju i Njemačku.

Prihvatni centar slovenske policije u Brežicama trenutačno je potpuno prazan i spreman za prihvat novih izbjeglica, bude li potrebno.

Iako su djelomično normalizirane prilike na prijelazima, željeznički promet između Slovenije i Hrvatske i dalje je obustavljen unatoč upozorenjima trgovačkih i transportnih tvrtki da, zbog toga i obustave teretnog prometa cestama zbog stanja na Bajakovu, nastaje velika ekonomska šteta. 

Kako je jutros javio Slovenski radio, veći dio izbjeglica koji je proteklih dana došao u Sloveniju već je prešao u Austriju, koja je posljednja 24 sata prihvaćala izbjeglice iz Slovenije preko graničnog prijelaza Šentilj te odbila primiti samo njih desetak.

Stanje na austrijskim graničnim prijelazima u Gradišću je mirno. Dan ranije u zemlju je tim putem iz Mađarske ušlo gotovo 10.000 izbjeglica.

Zbog normaliziranja izbjegličke krize na slovenskim granicama odgođena je izvanredna sjednica slovenskog parlamenta, objavili su jutros slovenski mediji.

Umjesto danas, sjednica parlamenta o sigurnosnim aspektima izbjegličke krize i njenim posljedicama za Sloveniju, koja će biti zatvorena za javnost, održat će se u srijedu, sa čime se složila i oporba koja je tražila sazivanje.

Izvor: Agencije