Istraga o planiranju ubistva Đukanovića

Đukanovićevo ubistvo navodno su naručili visoki zvaničnici Srbije (EPA)

Crnogorski tužioci pokrenuli su istragu o planiranju ubistva premijera Mila Đukanovića krajem 2007. godine, koje su navodno naručili visoki zvaničnici Srbije, prenose u srijedu podgorički mediji.

“Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo ‘terorizam u pokušaju’ na štetu crnogorskog premijera Mila Đukanovića”, rekao je specijalni tužilac Milovoje Katnić podgoričkim Dnevnim novinama.

Informacija o pripremi atentata na Đukanovića dugo je skrivana, uprkos prijavi koju je prije nekoliko godina podnio bivši pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Provjera prijave nakon osam godina

Nedavno izabrani Katnić je nakon gotovo osam godina počeo provjeravati tu prijavu u kojoj se tvrdi da je bivši ministar policije Andrija Jovićević tražio od tog agenta ANB-a da za tadašnje visokopozicionirane srpske političare organizira likvidaciju Đukanovića.

Agent ANB-a je, navode mediji, opisao ko je sve posredno i neposredno učestvovao u planiranju atentata koji je trebao biti izveden eksplozivom i plaćen “basnoslovnim” iznosom novca. Jovićević dosad nije saslušan u državnom tužilaštvu i ne nalazi se u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije