Kosovo za sporazum o granici sa Crnom Gorom

Sporazum treba biti ratificiran u Skupštini Kosova (Anadolija)

Vlada Kosova je na današnjem sastanku odobrila inicijativu u vezi sporazuma o graničnoj liniji između Kosova i Crne Gore.

Premijer Kosova Isa Mustafa je ocijenio da je ta inicijativa jako važna za razvoj Kosova, zato što “to označava važnu fazu definiranja državnih granica Kosova sa susjednim zemljama i izgradnje novih odnosa na osnovu poštovanja državnih granica”, javlja agencija Anadolija.

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, premijer se zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova i svima onima koji su radili u toj oblasti, dodavši da je ovo proces kojim će se Vlada baviti i narednih sedmica, sve do njegovog završetka.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, Hashim Thaci je predlažući odobrenje inicijative, pozitivno ocijenio rad Državne komisije za označavanje i održavanje državne granice Kosova, koja je nakon završetka demarkacije granice sa Makedonijom, tri godine radila na pitanju demarkacije granice sa Crnom Gorom.

“Komisija je uradila profesionalno svoj posao, tako da mi je čast da vas danas ukratko obavestim o inicijativi za sklapanje sporazuma o državnoj granici sa Crnom Gorom. Pored značaja navedenog sporazuma i njegov sadržaj će unaprediti bilateralne odnose i dobrosusjedske odnose između Kosova i Crne Gore”, kazao je Thaci.

Neslaganje opozicije

On je naveo da u skladu sa važećim kosovskim zakonodavstvom sporazum treba da bude ratificiran u Skupštini Kosova.

Kosovska opozicija se ne slaže sa rezultatima rada Državne komisije u vezi demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, poslanik i član parlamentarne komisije za vanjsku politiku, Ramush Haradinaj je prošlog mjeseca prilikom prezentacije rada Državne komisije za demarkaciju granice sa Crnom Gorom pred parlamentarnom komisijom, izrazio svoje neslaganje sa prijedlozima te komisije, jer smatra da se Kosovu oduzima dio teritorije.

Po njemu, za nastavak dobrih odnosa sa Crnom Gorom važno je pitanje granice riješiti “na osnovu istine”, koja je u granici iz 1974. godine.

Granična linija između Kosova i Crne Gore je duga 79 kilometara, a zona koja se dovodi u pitanje obuhvata više 2,4 hiljade hektara zemlje.

Dvije zemlje su još 2012. počele raditi na postizanju sporazuma o demarkaciji državne granice.

Izvor: Agencije