Napadač iz Bangkoka imao pomagače

Policija na Tajlandu saopćila je da je osoba osumnjičena za bombaški napad u Bangkoku imala pomagače.

Apelirali su na stanovništvo da im ustupi bilo kakvu informaciju o napadu, u kom je u ponedjeljak u Bangkoku poginulo najmanje 20, a ranjeno više od 120 ljudi.

Policija je objavila i skicu sa likom osumnjičenog te ponudila nagradu za informacije o napadaču.

“Glasnogovornik tajlandske policije rekao je kako je napad bio prevelikih razmjera da ga izvede samo jedna osoba”, izvijestio je Wayne Hay, reporter Al Jazeere.

Iz policije je saopćeno da su pripadnici grupe koja stoji iza napada tajlandski državljani.

“Nije poznato kakve dokaze ima da iznosi takve zaključke. Nije rekao ni šta misli ko je osoba koje su snimile sigurnosne kamere netom prije eksplozije. Nije rekao ni je li ta osoba tajlandski državljanin ili je stranac. Mogu se čuti razne priče o tome ko je ta osoba, kojoj grupi pripada i zašto je napad uopće izveden”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Dio grada koji je bio meta eksplozije vratio se u normalno stanje. “Hinduističko svetište, pokraj kojeg je bomba eksplodirala, otvoreno je samo 36 sati nakon napada. Ulice u ovom području otvorene su još i ranije. To je tipično za Tajland. Ovi ljudi su po prirodi otporni i žele se što prije vratiti normalnom životu”, javlja Hay.

Poziv na predaju

U međuvremenu, tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha pozvao je glavnog osumnjičenog za bombaški napad da se preda, jer bi “mogao biti ubijen da ne bi mogao da govori”.

Naknadno je saopćeno da je izdat sudski nalog za hapšenje i to za osobom stranog porijekla.

“Ako ta osoba želi da bude sigurna, treba se predati. Zvaničnici će naći pravni način da mu osiguraju bezbjednost. To je bolje nego da se krije što bi njegov život učinilo bijednim”, kazao je tajlandski premijer, prenosi AP.

Reuters je prenio da je policija izdala, a sud potvrdio nalog za hapšenje za strancem koji nije imenovan.

Sigurnosne kamere snimile su mladića u žutoj majici sa ruksakom osumnjičenog za postavljanje eksploziva na najprometnijoj raskrsnici u Bangkoku kod hinduističkog hrama Erawana, posvećenog hinduističkom božanstvu Brami.

Izvor: Al Jazeera i agencije