Mađarska vlada: Ograda sa Srbijom jedino rješenje

Samo je ove godine u Mađarsku ušlo 120.000 ilegalnih migranata (EPA)
Samo je ove godine u Mađarsku ušlo 120.000 ilegalnih migranata (EPA)

Mađarska nema bolje rješenje od izgradnje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi zaustavila između 1500 i 1600 ilegalnih ulazaka u zemlju dnevno, rekao je mađarski ministar pravde Laszlo Trocsanyi.

U izjavi za RTV Panon rekao je da će izbjeglice koje dolaze na “profesionalano organiziran način” izabrati alternativne rute kada ograda bude završena.

“Ne možemo ih spriječiti, ali želimo da izbjegavaju ovo područje”, rekao je Trocsanyi.

Raniji međunarodni sporazumi, prvobitno potpisani radi rješavanja pitanja izbjeglica iz bivšeg komunističkog bloka, po njegovim riječima, “ne mogu riješiti trenutni egzodus, kada milijuni bježe na kontinent”.

Napominje kako većina građana u Mađarskoj podržava izgradnju ograde te “smatra da se granica treba prelaziti samo na mjestima predviđenim za to”.

Kampanja protiv migranata

Europska organizacija Frontex prethodno je upozorila kako se Mađarska “drži podalje” od zajedničkih misija EU kad je rješavanje problema migranata u pitanju.

Napominju kako je Mađarska jedina zemlja koja nije sudjelovala u dvije misije na Mediteranu, čiji je cilj smanjenje priliva izbjeglica u Europu.

Mađarska policija objasnila je kako ta zemlja nije mogla sudjelovati u misijama, jer je bila “zauzeta pokušajima da zaštiti granicu sa Srbijom”, prenose mađarski mediji.

Prenijeli su i podatak kako su, u odnosu na 2157 ilegalnih ulazaka u Mađarsku tokom cijele 2012. godine, samo prošlog vikenda zabilježena 4532 ulaska.

Ranije je mađarska vlada najavila proširenje svoje antimigracijske kampanje na države poput Grčke, Makedonije i Srbije, koje je kao tranzitne točke koristilo najmanje 120.000 migranata koji su ušli u Mađarsku ove godine.

Time ona želi “uvjeriti migrante da nije vrijedno ulaziti u Mađarsku”, te su pripremili kampanju postavljanja billboarda s porukama “Ukoliko dođete u Mađarsku, morate poštovati našu kulturu”.

Osim toga, građanima su poslali upitnik u kojima se migracija dovodi u vezu s terorizmom.

Skupine za ljudska prava ocijenile su takve poteze – ksenofobičnim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO