Ivanović prebačen iz zatvora u bolnicu

Oliver Ivanović je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici započeo 7. augusta sa zahtjevom da mu se omogući odbrana sa slobode (Arhiva)

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, nakon osam dana štrajka glađu u zatvoru, prebačen je danas po podne u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je agenciji Tanjug iz te zdravstvene ustanove.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović naveo je da je Oliver Ivanović doveden iz zatvora i tamo primljen u 17:35.

Ljekar Ivanović je kazao da je lider Građanske inicijative SDP-a doveden na interno odjeljenje bolnice, pregledan i primljen u intenzivnu jedinicu, gdje je priključen na monitor.

„Njegovo zdravstveno stanje se prati i određene dijagnostike su sprovedene. Očigledno da je štrajk glađu uticao na njegovo zdravlje, ali ostavićemo da se završe sve dijagnostičke procedure pa da onda govorimo o tome“, rekao je on.

Kardiolog Milan Jakovljević rekao je da je Ivanović pregledan i da je prvi zaključak da je njegovo zdravstveno stanje narušeno i da zahtjeva bolničko liječenje.

Oliver Ivanović je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici započeo 7. augusta sa zahtjevom da mu se omogući odbrana sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega pred međunarodnim sudskim vijećem Osnovnog suda u ovom gradu.

On je započeo štrajk glađu nakon što je Eulexovo sudsko vijeće donijelo odluku da mu produži pritvor za još dva mjeseca, do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara prošle godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkao glađu sedmicu dana u Prištini, zahtijevajući premještanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Agencije