EU traži dodatni plan Srbije za migrante

Joksimović je negirala da se otvara centar za 400.000 migranata (Tanjug)
Joksimović je negirala da se otvara centar za 400.000 migranata (Tanjug)

Evropska unija je od Srbije tražila da napravi operativni plan za migrante, i na tome nadležna ministarstva rade, izjavila je Jadranka Joksimović, ministrica bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije.

Plan za migrante, koji je EU naknadno tražio kao obavezu u sklopu operativnog plana za poglavlje 24 (pitanja slobode i ljudskih prava), treba biti gotov do kraja augusta, rekla je Joksimović za beogradski dnevni list Danas.

Vlada Srbije očekuje od Vijeća ministara EU-a da u septembru da preporuku za otvaranje prvih poglavlja, izjavila je ministrica.

“Nadamo se da će Savet ministara EU na septembarskom zasedanju doneti preporuku o otvaranju prvih poglavlja u procesu evropskih integracija, da bi mogla do kraja godine i da se održi Međuvladina konferencija na kojoj bi mogla da budu otvorena prva poglavlja”, ističe Joksimović.

Prema riječima Jadranke Joksimović, za sada je neizvjesno koja bi poglavlja mogla da budu otvorena.

Pojačati nadzor granica

“Da li će to biti poglavlja 35 i 32 ili 23 i 24, dosta zavisi od nastavka političkog dijaloga Beograda i Prištine. Za mene je najvažnije da smo sve što je do nas uradili. Radimo i oko dijaloga i oko akcionih planova za poglavlja 23 i 24”, napominje sagovornica Danasa.

Na pitanje da li to znači da je cijeli posao u vezi sa akcionim planovima za poglavlja okončan, s obzirom na to da je u nekoliko navrata EU vraćala taj dokument na doradu, Jadranka Joksimović napominje da je preostalo da se do kraja augusta uradi i plan za migrante.

“Trebalo bi do kraja avgusta da se uradi i ono što je dodatno, naknadno traženo oko plana za migrante, i na tome nadležna ministarstva rade.

To nije akcioni plan za migrante, samo da razjasnim, već operativni plan u okviru poglavlja 24″, zaključila je Joksimović.

Joksimović je demantirala da je stigao zahtjev da se u Srbiji formira centar za migrante koji bi, kako se spekuliralo, prihvatio 400.000 migranata.

Dodala je da problem sa migrantima treba rješavati na drugačiji način i da će se ulagati na pojačanju nadzora granica.

Pregovarački tim

Joksimović je naglasila da će Srbija spremno dočekati otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU-om.

Ministrica je potvrdila da u timu ima ljudi iz državne administracije, ali i nevladinog sektora i kao što su Zoran Stojiljković, Nebojša Lazarević, Anđelka Mihajlov, Slobodan Arežina, i drugi.

Ona je precizirala da je profesor Stojiljković zadužen za slobodu kretanja radnika, socijalnu politiku i zapošljavanje, a Lazarević, iz Centra za evropske politike, za slobodu kretanja robe i zaštitu potrošača.

Profesorice sa različitih univerziteta, Anđelka Mihajlov i Mirjana Drenovac Ivanović zadužene su za oblast životne sredine, a direktor programa RTV Vojvodina Slobodan Arežina za informaciono društvo i medije, dodala je Joksimović.

Joksimović je, gostujući na državnoj televiziji Srbije, rekla da je šef pregovaračkog tima imenovan prije dvije godine i da je trebalo formirati uži tim za pregovore sa EU-om i ranije.

Kada je riječ o zahtjevima za politički azil, Joksimović je istakla da je Srbija stabilna zemlja i da je ekonomska kriza svuda, kao i da je neophodno objasniti građanima Srbije da traženjem azila neće dobro uraditi za sebe i da prave problem svim građanima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO