Predsjednik Crne Gore podržao Vučićevu inicijativu

Predsjednik Crne Gore je kazao da će se konačni efekat Vučićeve inicijative tek vidjeti (Anadolija)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, podržao je danas inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o pomirenju, uvjeren da bi obilježavanje zajedničkog dana sjećanja na žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije bilo u funkciji očuvanja stabilnosti regije.

Crna Gora, poručio je, podržava sve ono što je u funkciji stabilnih odnosa i razvoja regije, prenio je portal Radio televizije Crne Gore.

“Uvjeren sam u plemenitost i dobronamjernost inicijative Vučića, kao i u njegovu namjeru da svojom inicijativom doprinese stabilnosti i dobru regiona”, rekao je crnogorski predsjednik novinarima u Mojkovcu, gdje je prisustvovao obiljležavanju Dana opštine.

Kako je dodao, on je pristalica afirmacije partnerstva, objašnjavajući da je riječ o afirmaciji u smislu korištenja onoga što su potrebe regije.

Konačni efekat

Vujanović smatra da se države regije približavaju saradnjom koja će se realizovati u tim projektima i dodao da će se vidjeti kakav će biti konačni efekat Vučićeve inicijative.

“Mi u svakom slučaju doživljavamo kao inicijativu premijera koji pozitivno gleda na potrebu da se region očuva stabilnim, da se njegova stabilnost iskoristi kao osnova razvoja i da kroz to budemo bliži jedni drugima”, zaključio je Vujanović.

Vučićevu inicijativu o uspostavljanju zajedničkog Dana sjećanja za sve žrtve u regiji odbacio je hrvatski premijer Zoran Milanović, a kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci je rekao da je ona neprihvatljiva jer bi značila relativizaciju i ponovno pisanje historije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, smatra da je inicijativa premijera Srbije preuranjena i nedorečena.

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, smatra da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića o zajedničkom Danu sjećanja na žrtve i pomirenju u regiji iskrena i realna i da će kao takva sigurno pobijediti.

Premijer Srbije kazao je da od ideje o zajedničkom danu sjećanja za sve žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije nikada neće odustati i vjeruje da će kad-tad, makar i za dvije do tri godine, regiju pomiriti.

Izvor: Agencije