Albanska policija u Lazaratu uhapsila 14 osoba

Albanska policija uputila je više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije (AP)

Stotine albanskih policajaca su u četvrtak izvele operaciju u selu Lazarat, tokom koje je uhapšeno 14 osoba od 21 osumnjičenog za napad na policiju u srijedu, izjavio je glasnogovornik policije Ardi Bita, prenijela je agencija AP.

Više od deset osoba tužilaštvo je saslušalo u vezi pronalaženja dokaza za pucnjavu u kojoj je u srijedu ubijen jedan policajac, a dvojica ranjena.

Pripadnici specijalnih snaga za borbu protiv droge RENEA i specijalnih policijskih snaga, nastavili su u četvrtak akciju protiv švercera i uzgajivača droge u selu Lazaratu, nadomak Gjirokastra, javio je albanski Top Channel.

‘Albanska Kolumbija’

Lazarat, zbog uzgoja kanabisa i opojnih droga, u javnosti nerijetko nazivaju “albanskom Kolumbijom”.

Jake snage na terenu uz blindirana vozila su vršile pretres od kuće do kuće u potrazi za oružjem i osobama koje su učeštvovale u razmjeni vatre u srijedu, a posebno za osumnjičenim za ubistvo pripadnika policije Ibrahima Bashe.

U Lazaratu, selu na jugu Albanije, i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažnija privredna djelatnost.

Tokom prošlogodišnje operacije u tom selu, poznatijem kao “fabrika marihuane”, uništeno je 23 tone kanabisa, 81.300 stabljika i rasada ove biljke.

Tokom pretresa su otkrivene četiri laboratorije, od kojih dvije za preradu i pakovanje biljaka i dvije za preradu ulja hašiša.

Tada su pronađene i velike količine municije i oružja, od čega 17 komada teškog naoružanja i dvije lovačke puške.

Pretreseno je 130 kuća i veliki prostor unutar samog sela, zemlje oko sela i općinskih imanja, gdje su policijske snage uspostavile kontrolu.

Akcija je prekinuta u srijeduoko ponoći zbog potpunog mraka, da bi bila nastavljena u četvrtak ujutro.

Osude smrti policajca

Albanski premijer Edi Rama odao je počast poginulom Ibrahimu Bashi, bivšem oficiru vojske, koji je služio u misiji NATO-a u Afganistanu, prenijela je agencija AFP.

“Vjerujem da svi Albanci, koji poštuju integritet i hrabrost policije, danas žale”, rekao je Rama u srijedu.

U međuvremenu su Delegacija Evropske unije i Američka ambasada u Tirani također osudile Bashinu smrt, navodi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri rekao je za Top Channel da je operacija izvedena u koordinaciji s Tužilaštvom za teška krivična djela, da je vrlo transparentna i u skladu sa zakonom.

Policija je u saopćenju apelirala da se osumnjičeni predaju te da građani i lokalna vlast sarađuju s policijskim snagama.

Izvor: Agencije