Mađarska odustala od suspenzije europskih pravila o azilu

Mađarski ministar Peter Szijjarto traži sada od svojeg austrijskog susjeda "strpljenje" prije nego vrati migrante na mađarski teritorij (AP)

Mađarska je u srijedu, pod pritiskom EU-a i Austrije, odustala od suspenzije europskih pravila o azilu objavljene dan prije, pozivajući ipak svoje partnere na “strpljenje”.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao je sa svojim austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom o uredbi Dublin III i izvijestio ga da “Mađarska nije suspendirala nijedno europsko pravilo”, priopćilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

Budimpešta je u utorak navečer službeno objavila suspenziju Dublina III. Ta pravila nalažu da zahtjev za azil mora razmotriti prva europska država u koju migrant stigne. On u nju može biti vraćen ako je napusti.

Mađarski ministar traži strpljenje

Konkretno, suspenzija bi omogućila Mađarskoj da odbije primiti migrante koje joj vrate druge države članice, ponajprije Austrija i Njemačka.

Po zadnjim izjavama iz Budimpešte, mađarski ministar traži sada od svojeg austrijskog susjeda “strpljenje” prije nego vrati migrante na mađarski teritorij.

Po istom izvoru, Szijjarto i Kurz dogovorili su da će od EU-a zatražiti da obrati “veću pozornost na zapadnobalkansku rutu za ilegalnu imigraciju”.

Mađarska vlada u parlamentu je također preporučila “strpljenje” svojim europskim partnerima. “Mađarska poštuje dublinsku uredbu, ali u isto vrijeme traži tehničko strpljenje kako bi mogla primiti nove ilegalce… moramo povećati naše kapacitete za njihov prihvat.”

Ranije je, pak, Szijjarto izjavio kako je Mađarska informirana da Austrija i još deset država članica Europske unije namjeravaju ilegalne imigrante vratiti u Mađarsku.

“Mi se s time ne slažemo”, kazao je i dodao da bi oni trebali biti vraćeni u Grčku, gdje su prvo i ušli na teritoriju EU-a.

Objavili suspenziju Dublina III

Mađarska je ranije objavila da je premijer Viktor Orban donio je odluku o suspenziji primjene Sporazuma Dublin III koji regulira nadležnost situacije u vezi s azilantima.

Time zemlje EU-a više ne bi mogle protjerivati azilante u Mađarsku, iako bi mađarske vlasti bile nadležne za izbjeglice, jer su prvo kročile na tlo te zemlje ulazeći u EU.

Europska komisija odmah nakon toga pozvala je službenu Budimpeštu da objasni zašto je suspendirala sporazum.

“Budući da Dublinski sporazum ne predviđa mogućnost da zemlje članice koje prime azilante suspendiraju njihov premještaj, EK od Mađarske traži da odmah razjasni prirodu i obim tehničkog propusta, kao i mjere koje će ispraviti situaciju”, rekla je glasnogovornica EK-a Kristalina Georgieva.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz poručio je u srijedu da Austrija ne može tolerirati odluku Mađarske o obustavljanju primjene sporazuma Dublin III.

Austrija: To ne možemo tolerirati

Kurz je ocijenio da je takva odluka neprihvatljiva, a u telefonskom razgovoru s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom ukazao je da će ona imati “negativne posljedice”. “To Austrija ne može tolerirati”, poručio je Kurz.

“Želimo europsko rješenje, ali moramo štititi interese Mađarske i našeg stanovništva”, rekao je glasnogovornik Orbana. “Brod je pun”, poručio je, dodajući da Mađarska ne može primiti daljnje desetke tisuća “Dublinskih slučajeva”.

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova Mađarske obavijestilo vlasti u Beču o svojoj odluci, Ministarstvo vanjskih poslova Austrije izdalo je opoziv veleposlaniku u Mađarskoj Michaelu Zimmermanu.

Obustava primjene Dublina III uslijedila je iz tehničkih razloga, navele su tada mađarske vlasti i najavile da se radi o suspenziji na neodređeno vrijeme.

Osim Austrije, Mađarska je o toj svojoj mjeri obavijestila Belgiju, Češku, Francusku, Finsku, Nizozemsku, Luksemburg, Veliku Britaniju, Norvešku, Švedsku, Slovačku i Njemačku.

Mađarska: Ograda što prije

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto izjavio je u srijedu kako je Mađarska vlada donijela odluku da privremena ograda na granici sa Srbijom bude podignuta što prije, kako bi se zaustavio priljev ilegalnih migranata.

Szijjarto je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao da ograda, kojoj se Srbija protivi, ne predstavlja bilateralno pitanje i da odnosi sa Srbijom nikad nisu bili tako dobri kao danas.

Prema njegovim riječima, 61.000 ilegalnih migranata ušla je u Mađarsku ove godine, pri čemu su gotovo svi prešli granicu između Srbije i Mađarske.

Većina migranata koji traže status izbjeglice u Mađarskoj brzo napuštaju zemlju i odlaze dalje u Zapadnu Europu.

Szijjarto je rekao da treba biti usvojeno nekoliko izmjena zakona kako bi mogla početi gradnja ograde. Međutim, nije rekao kada bi radovi mogli početi.

Ministar je kazao da Mađarska u potpunosti poštuje sve europske obveze, ali se suočava s velikim problemima kada je riječ o kapacitetu zbog masivnog priljeva ilegalnih migranata s teritorija Srbije.

“Radimo na tome da riješimo taj veliki problem što prije, kako bismo mogli postupati u potpunosti u skladu sa svim europskim aspektima.”

Od siječnja do svibnja ove godine ‘zapadnobalkanskom rutom’ je stiglo 50.000 migranata koji bježe pred ratom u Iraku, Siriji, Afganistanu i nekoliko afričkih zemalja, što je 880 posto više nego 2014.

Izvor: Agencije