Skupština Kosova: Vratiti pasoš Haradinaju

Zastupnici Skupštine Kosova izglasali su rezoluciju o slučaju jučerašnjeg zadržavanja Ramusha Haradinaja, po srpskom zahtjevu, na ljubljanskom aerodromu.

Od 73 prisutna, za rezoluciju je glasalo 65 zastupnika, dok je sedam bilo suzdržano. Glasanje je obavljeno dva puta, jer je prvo glasanje u kome rezolucija nije prošla, bilo problematično zbog neglasanja svih prisutnih zastupnika u skupštinskoj dvorani.

“Vlada i Predsjedništvo Kosova hitno da traže od slovenskih vlasti da se zastupnik Skupštine Kosova, bivšem premijeru Kosova i lideru Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramushu Haradinaju bezuslovno i momentalno vrati diplomatski pasoš i da mu se dozvoli povratak na Kosovo. Vlada Kosova urgentno da zatraži od Brisela momentalno pročišćavanje lista sa nalozima za hapšenje izdanih od Srbije za bivše vojnike OVK-a. Kosovske institucije da upute protestnu notu državi Sloveniji”, navela je Donika Kadaj-Bujupi, šefica zastupničke grupe AAK, čitajuči tekst rezolucije.

Protivljenje lidera

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli, premijer Isa Mustafa i prvi zamjenik premijera Hashim Thaci upozorili su da upućivanje protestne note prijateljskoj državi Sloveniji nije dobro, te su zatražili da se ta tačka ponovno razmotri.

Zastupnici su te primjedbe odbacili, ocijenivši ih kao uplitanje Vlade u rad Skupštine.

Premijer Mustafa je izjavio da treba misliti o interesu Kosova i saradnji sa prijateljskim zemljama.

Potvrdio je kako je razgovarao telefonom sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i da nema nikakvog razloga za upućivanje protestne note Sloveniji. Objasnio je kako je za Sloveniju zadržavanje Haradinaja zakonsko, jer postoji Interpolova potjernica.

“Trebamo zahtijevati da se ovaj problem riješi, ali problem se rješava međunarodnim sporazumom u Briselu kako nd alje ne bi bilo takvih slučajeva”, kazao je Mustafa.

Thaci je upozorio kako ne treba kvariti odlične bilateralne odnose sa Slovenijom, već da treba raditi na uklanjanju problema koji je u Beogradu, a ne u Ljubljani.

“Jesam za rezoluciju, ali rezoluciju sa državničkom odgovornošću. Ne sa dominacijom emocija”, smatra Thaci.

Po njemu, taj je “fenomen uznemirujući”, ali su se kosovske institucije maksimalno angažovale na međunarodnom planu da se to “pitanje riješi jednom zauvijek i to ne sa svakom zemljom pojedinačno, nego sa EU i Interpolom”.

Nezadovoljstvo zastupnika

Prije glasanja za rezoluciju, zastupnici Skupštine su jednoglasno iznijeli svoje nezadovoljstvo hapšenjem Haradinaja u Sloveniji, naglasivši da je takvo ponašanje neprihvatljivo i uvredljivo za Kosovo.

Haradinaj je sinoć  pušten iz pritvora dok traje istraga o potjernici iz Srbije. Njemu je zadržan pasoš do završetka procesa u Sloveniji.

“On mora ostati u Sloveniji dok se ne provjeri potjernica”, izjavila je državna tužiteljica Marinka Jeraj.

Nakon što je Haradinaj po potjernici Srbije jučer zadržan u pritvoru na ljubljanskom aerodromu, pri povratku iz Berlina u Prištinu, oštro su reagirali Vlada i Skupština Kosova, kao i rukovodstvo AAK-a.

O njegovom privođenju je sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom u srijedu telefonom govorila i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

Ona smatra potjernicu Srbije bespredmetnom jer je Haški sud oslobodio Haradinaja optužbi za ratne zločine po komandnoj odgovornosti na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i Agencije