Nikolić MUP-u Srbije uputio pismo

Nikolićev kabinet ražestilo je objašnjenje MUP-a jer sumnjaju u malverzacije (Rade Preli? / Tanjug)

Kabinet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića poručio je večeras kako je odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova Večernjim novostima povodom kvara na predsjednikovom službenom automobilu – Mercedesu S 600, “pun manjkavosti i neistina”.

“MUP u tekstu ‘Mercedesu treba motor’ ne odgovara na pitanje zašto je bezbednost predsednika Republike značajno ugrožena činjenicom da od 1.071 dana mandata, punih 400 dana, zaključno sa današnjim danom, automobil Mercedes S 600 nije u funkciji”, navodi se u saopćenju iz Nikolićevog kabineta.

“Zašto se i za najmanju popravku raspisuje tender koji traje više meseci. U odgovoru se govori o ceni koštanja popravke i novim pneumaticima, a ne govori se o naporima nadležnih službi da se obezbedi sigurnost predsednika Republike, što je klasična zamena teza. Čak i ti pneumatici su trajali nepuna dva dana, do novog kvara, a bilo je potrebno nekoliko meseci da budu nabavljeni”, istaknuto je.

Inače, kako se dodaje, Nikolić je MUP-u uputio pismo u kojem je istakao da “više ne želi koristiti Mercedes S 600 s obzirom na to da su kvarovi česti, a nadležni ih ne otklanjaju u razumnom roku”.

Kvari se i BMW

Istovremeno, iz kabineta su poručili i da se BMW iz 1997. godine takođe često kvari, te je Nikolić u svom pismu najavio kako će, na kraju, koristiti svoje lično vozilo.

“Postoji opšte pravilo svugde u svetu, pa i kod nas, da predsednik Republike koristi vozilo sa posebnim stepenom zaštite. S obzirom na to da ne postoji adekvatna zamena za vozilo na raspolaganju predsedniku Srbije sa tim stepenom zaštite, bezbednost predsednika je ugrožena, a ministarstvo koje je zaduženo za bezbednost ne reaguje na adekvatan način”, upozoreno je iz Nikolićevog kabineta.

Čak izjavljuju, kako kažu, da nemaju informaciju o bezbjednosti predsednika, koju po zakonu moraju imati.

Umjesto toga, poručuju iz Nikolićevog kabineta, nadležni u MUP-u se “vade na velike troškove, iako je tender u toku, pa o ukupnim troškovima ne može biti reči”.

“Po njima, popravka službenog automobila predsednika Republike koštala bi oko 102.000 evra, od čega najviše otpada na zamenu motora. Za motor tog modela automobila, međutim, najviša cena može biti 20.000 evra, što je lako proverljivo ukoliko bilo ko pogleda brojne internet sajtove. Ako je to tako, a očigledno jeste, postavlja se pitanje na šta bi se potrošila razlika od 82.000 evra. Možda na kafu”, zaključuju u kabinetu srpskog predsjednika.

Izvor: Agencije