Vlasti u Srbiji hvale reforme, MMF oprezan

Antikrizne mjere koje su u Srbiji uvedene prošle godine počele su, kako tvrde u Vladi, davati rezultate. Prva tri mjeseca su neočekivano dobra, jer su prihodi visoki, a deficit nizak. U Međunarodnom monetarnom fondu, koji kontrolira finansije Srbije, navode da je prerano za zaključke o izlasku te države iz krize.

Krojenje stabilne ekonomije u Srbiji počelo je i daje rezultate, kažu njeni kreatori. To je jednostavna operacija, ali zahtijeva ozbiljne mjere, mada je godina počela bolje nego što se očekivalo.

“Prvi put kada sam ja naručio jednu čašicu za tri čoveka je bilo kada smo završili prvi kvartal prvi put sa ovakvim minimalnim deficitom, da bismo pokazali koliko smo radosni zbog uspeha Srbije. I ti snovi su počeli polako da nam se ostvaruju”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ekonomski pokazatelji, čiji je izvor Vlada Srbije, kažu da se u prvom kvartalu ove godine deficit smanjio dva i po puta, spram očekivanog i iznosi 275 miliona eura. U državnu kasu u isto vrijeme slilo se 350 miliona eura, a najavljivalo se 191 miliona eura.

Septembar kao pokazatelj

Dobre brojke osigurane su, objasnio je premijer, boljom naplatom poreza na dodanu vrijednost, smanjenjem sive ekonomije i uplatom dijela zarade javnih preduzeća u državni budžet. U MMF-u, s kojim Srbija ima trogodišnji aranžman, kažu da je prerano donositi zaključke.

“Da li možemo biti sigurni da se trend mijenja s podacima iz jednog kvartala? Kao profesionalac, moram kazati – ne. Potrebno nam je još vremena, još podataka, još više analiza kako bismo utvrdili prirodu dobrih vijesti. Tvrdim da su ovo dobre vijesti, ali šta će se desiti u sljedećem kvartalu, u narednoj godini, to je pravo pitanje”, kaže Daehaeng Kim, predstavnik MMF-a u Srbiji.

I dio ekonomista Srbije misli isto. Tek u devetom mjesecu, nakon tri kvartala, znat će se je li ta država izašla iz krize, javlja iz Beograda novinar Al Jazeere, Marko Subotić.

“Mislim da se neće preslikavati ova tri meseca u preostalom delu godine, jer su ovi meseci bili pod snažnim uticajem privremenih faktora, kojih neće biti u budućnosti. Neće javna preduzeća svakog kvartala uplaćivati po 15 milijardi [dinara, oko 130 miliona eura]. Ne bi bilo ni dobro da investicije u toku godine ostanu na ovakvom nivou”, smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Zbog dobrih rezultata, Vlada Srbije očekuje i da MMF korigira procjenu o privrednom rastu od minusa na plus 0,5 posto do jedan posto.

Provjera u maju

“Postoji mogućnost da dođe do određenog rasta bruto domaćeg proizvoda, ili da bude na nuli, što nije loše, i stagnacija u uslovima kada ste smanjili plate i penzije kada hoćete da sprovedete jednu oštru politiku prilagođavanja. Taj rezultat ne bi bio loš čak i da nema privrednog rasta”, smatra Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Dobar prvi kvartal naveo je premijera Srbije da najavi da će od MMF-a tražiti dozvolu da poveća plate i penzije, koje su, zbog štednje, smanjene i zamrznute u novembru prošle godine.

“Možda je prerano govoriti o povećanju zarada prije nego što dobijemo zvaničan prijedlog, ali kao što znate, javni dug je visok, deficit je visok. Da biste to izveli, nije vam potreban samo trud, već kontinuirani napor kako biste zaustavili prekomjerno trošenje, a dug i deficit doveli na održivi nivo”, kaže Daehaeng Kim.

Prvu provjeru napretka Srbije u preuzetim obavezama MMF je najavio za početak maja.

Izvor: Al Jazeera