Optužnica za krađu 300.000 eura iz Centralne banke BiH

Optuženi je novac iz Ccentralne banke Bosne i Hercegovine otuđio u tri navrata (Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nedžada Bajraktarevića, bivšeg zaposlenika Centralne banke Bosne i Hercegovine, koji je optužen za krađu 300.000 eura, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

Službenik Nedžad Bajraktarević (39) uhapšen je u decembru prošle godine, zbog sumnji da je, zloupotrebom položaja referenta za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove u Centralnoj banci i trezoru, u tri navrata, u periodu od 2012. do 2014. godine, otuđio 600.000 konvertibilnih maraka (oko 300.000 eura), u novčanicama u apoenima od 200 KM (oko 100 eura), što je priznao.

Centralna banka kasnije je potvrdila kako je, u okviru redovne i vanredne kontrole stanja trezora, utvrđen manjak za navedeni iznos u trezoru Glavne jedinice Sarajevo.

Podijeljen novac

Kako je Bajraktarević kazao, on je polovinu sume od 300.000 eura već potrošio dajući novac rođacima, prijateljima, ali i svojim kolegama u Centralnoj banci.

Kao referent u trezoru, Bajraktarević je mogao raspolagati novcem jer ga je zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama.

On je novčanice u apoenima od 200 KM u tri navrata uzeo za sebe, a na police, gdje je trebao stajati novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije, preko kojih je, kako procedura nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis.

Uviđajem su na vrpcama pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.

Iz Tužilaštva nisu potvrdili da li se u ovom slučaju vodi istraga protiv drugih osoba, prenosi Klix.ba.

Izvor: Agencije