Kosovsko vino uskoro na tržištu Srbije

Naredne sedmice počinje isporuka kosovskog flaširanog vina na tržište Srbije. U vinariju Stone Castle vlasnik Amerikanac porijeklom sa Kosova nakon privatizacije uložio je blizu 20 miliona eura.

Vinogradarstvo je radnicima te kompanije porodična tradicija. Za razliku od mnogih na Kosovu zadovoljni su i platama.  

“I kada bih imao osiguran posao u Njemačkoj, ne bih išao. Svakog mjeseca plata od 270 eura mi je na računu. Veoma sam zadovoljan”, kaže radnik Selim Morina.

U opštini Orahovac rijetkost je naći osobu koja se ne bavi vinogradarstvom. U ovoj kompaniji zaposleno je blizu 400 radnika, a veliki broj porodica ima osiguranu prodaju grožđa.

“Sve što proizvodimo prodajemo ovdje u podrumu vina, a novac dobijamo odmah. Vrijedi se baviti ovim. Moj pradjed, djed i otac su se bavili ovim poslom, a to će učiniti i moj sin”, ističe Shefqet Dulaj, radnik kompanije Stone Castle.

Vino koje se čuva u hrastovim buradima je uglavnom za izvoz, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. Kako kažu u vinariji, može se naći u dvadesetak država. 

Prošle godine više od milion litara vina u rinfuzi prodato je u Srbiji. Ove godine planiraju tu cifru učetverostručiti.

Izvor u Tursku i Nigeriju

Menadžer kompanije Artur Camaj kaže da za nekoliko dana počinje i isporuka flaširanog vina na tržište Srbije.

“Postigli smo ugovor za isporuku 650.000 litara flaširanog vina, ali imajući u vidu kvalitet naših vina i činjenicu da su ljudi u Srbiji upoznati s tim, optimista sam da ćemo moći povećati tu količinu. Istovremeno, privodimo kraju sklapanje ugovora o uvozu staklenih flaša iz jedne fabrike iz Srbije.”

Vahdet Spahiu pune 43 godine radi na preradi grožđa i proizvodnji vina. Kaže da su investicije od dvadeset miliona eura utjecale na kvalitet njihovih proizvoda.    

“Možemo da budemo veoma zadovoljni zato što naša vina izvozimo na rajonu i također izvozimo dosta u Evropu i Ameriku, izvozimo u Tursku i Nigeriju.” 

Rast izvoza na tržište Srbije, kako kažu u ovoj kompaniji, doprinijet će smanjenju visokog deficita u razmjeni robe između Kosova i Srbije.

Kosovo je prošle godine u Srbiju izvezlo robu u vrijednosti od svega 23 miliona eura, dok je uvezena roba u vrijednosti od 358 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera