Šarić na suđenju: Bio sam Bin Laden u Srbiji

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu krenulo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica (EPA)

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem prvih svjedoka odbrane nastavljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za organizaciju šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Saslušani su Goran Nikolašević, Borivoje Pećinar i Zvonko Žunjić koji su pričali o poslovnoj saradnji, ali i nekim nezakonitim aktivnostima sa Nebojšom Joksovićem, koji je postao svjedok saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom procesu.

Advokati odbrane pokušali su ispitujući svjedoke, osporiti kredibilitet i navode svjedoka saradnika Joksovića, dok je i tužilac imao zanimljiva pitanja kao i opaske za svjedoke, izvijestio je Tanjug.

Odgovarajući na pitanja Šarićevih branilaca svjedok Nikolašević, koji je Joksoviću šurak, rekao je da je svjedok saradnik tokom pregovora o statusu diktafonom snimao razgovore sa tužiocem, tvrdeći da mu je on kupio taj diktafon.

“Ja sam mu kupio taj mali diktafon, posle mi je puštao neke razgovore”, rekao je Nikolašević.

Pisma Šariću

On je također rekao da je pisao pisma Šariću kada je postao svjedok saradnik, od kojih je jedno njemu lično diktirao.

Također je ispričao da je radio kao direktor u tri firme tog svjedoka saradnika, kao i da su se bavili gradnjom i prodajom stanova u Beogradu i kuća na Dedinju.

Nikolašević je potvrdio da su tako neke stanove prodali po više puta, kao i da su poslije hapšenja Joksovića imovinu prebacili na druga lica, kako policija ne bi otkrila da je njegova.

Na pitanje zamjenika tužioca Saše Ilića, da li je bio osuđivan zbog šverca kokaina, Nikolašević je odgovorio potvrdno.

“Tačno je, bio sam osuđivan zbog šverca kokaina. Tačno je i da sam promenio iskaz, jer sam ranije saslušavan kao predstavnik Joksovićeve firme, a sada sam svedok”, ispričao je Nikolašević, nakon čega je tužilac predložio da se zbog toga pokrene postupak.

Svjedok Borivoje Pećinar ispričao je sudu kako ga je Joksović prevario za novac.

Pećinar je ispričao da je svojevremeno sklopio posao oko prodaje placa na Zlatiboru sa Joksovićem koji mu tek pošto je “počelo da se priča o tome”, priznao da je zapravo ulagao novac Darka Šarića.

Na to ga je zamjenik tužioca pitao zbog čega Joksovića nije pitao “da li iza novca stoji Bin Laden”, a na ovo pitanje poželio je da odgovori Šarić.

“Tužilac pita za Bin Ladena. Ja jesam bio Bin Laden u Srbiji, čak i oni kojima sam poklanjao imovinu, krili su da ja stojim iza toga, jer gde da pominju čoveka koji hoće da ubije predsednika, Miljka (Radisavljevića – tužioca za organizovani kriminal), i još desetak ljudi usput”, rekao je Šarić ironično.

Nastavak suđenja

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem svjedoka.

Šarić se nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

On tvrdi da nije kriv ni po jednoj tački optužbe kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova, pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića, još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Izvor: Agencije