Izvještaj: Kafa prizemljila Nikolićev avion

Pilot u kojem je letio Nikolić suspendiran je nakon incidenta s kafom (Arhiva)

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopćio je večeras, povodom incidenta sa avionom Falcon 50, da je u izvještaju pilota i kopilota navedeno da je do slučajnog aktiviranja prekidača “emergency slot extension” došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli.

“Pilot je tada počeo da briše salvetom prosutu kafu i tom prilikom je slučajno aktivirao pomenuti prekidač. Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom nakon neplaniranog (slučajnog) aktiviranja ’emergency slot extension’ prekidača, kada se pri poniranju ugasio i motor broj 3 koji je ponovo upaljen posle par minuta”, navode pilot i kopilot u izvještaju.

Zbog ovog događaja kopilot je suspendiran sa dužnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je 17. aprila avionom Falcon 50 registarske oznake YU-BNA, putovao u Vatikan, ali nakon tog incidenta avion se vratio za Beograd.

Nema novca za novi avion

Izvještaj o prizemljenju aviona objavljen je dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nema novca za kupovinu novog aviona za potrebe državnika i da se o tome ne razmišlja.

“Ne, u ovom trenutku nemamo ni pravo ni novac da kupujemo avion, a ako hoćete i ne dam pare”, rekao je Vučić novinarima, upitan da li se razmišljalo o kupovini novog aviona za potrebe državnih zvaničnika.

Vučić je rekao da će država o tome moći da razmišlja kad budu povećane plate u javnom sektoru i penzije, ističući da bi takav avion koštao blizu 8,3 miliona eura.

“Mi tu milijardu dinara nemamo, ako avion radi, radi, ako ne radi, naći ćemo neki drugi način da putujemo”, rekao je Vučić.

On je rekao da je prioritet države da ojača vojsku, kako bi se piloti, koji treba da štite građane, osjećali sigurno i da je to važnije od toga kako će državni vrh putovati.

“Suočavamo se sa tim da šta god uradite, nije dobro. Da kupimo novi avion, zar ne biste rekli – kupujete avion za vas dok narodu smanjujete plate”, rekao je Vučić

Posjeta Svetoj stolici je nakon prizemljenja Nikolićevog aviona otkazana.

‘Bez otvorenih pitanja’

Nikolić je trebalo da boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Vatikanu i da se sastane sa papom Franjom i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i da razgovara sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Gallagherom i šefom Odsjeka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrykom Jagodzinskim.

Nikolić, koji je uoči posjete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejem, rekao je da će papi Franji prenijeti i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve, koji su od zajedničkog interesa.

Najava zvanične posjete predsjednika Nikolića Vatikanu stigla je kao potvrda ocjena da su odnosi Svete stolice i Srbije posljednjih godina dobri, bez otvorenih pitanja i da se kreću uzlaznom linijom.

Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova. 

Izvor: Agencije