Bez dokaza o korupciji EULEX-a na Kosovu

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogerini, saopštila je da je primila izvještaj Jean-Paula Jacquea o provođenju mandata EULEX-a na Kosovu.

Mogherini je u novembru imenovala Jacquea da kao nezavisni stručnjak, preispita primjenu mandata EULEX-a, sa posebnom pažnjom usmjerenom na optužbe za korupciju.

Prema tim optužbama, pojedini visoki funkcioneri EULEX-a su navodno uzimali novac i održavali neprimjerene veze sa optuženim za teška krivična djela, dok su drugi sprečavali da slučajevi korupcije budu istraženi.

Niz propusta

U izvještaju se navodi da nisu nađeni dokazi za optužbe za korupciju u EULEX-u, ali je Jacque ustvrdio niz propusta u radu evropske pravosudne misije i dao preporuke da se one otklone.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Brisela kako istražitelji nisu pronašli dokaze da se situacija pokušala zataškati u Prištini ili Briselu.

Priča o korupciji je pokrenuta kada je zaposlenica EULEX-a, čije je ime zaštićeno u izvještaju, ostala bez posla jer nije prošla konkurs za radno mjesto.

Jacque je iznio 21 preporuku, predloživši striktnija pravila za registraciju dokumenata, uvođenje etičkog kodeksa i striktne lične primopredaje poslova.

Naveo je kako svaku optužbu o korupciji treba detaljno istražiti, a osobu koja se optužuje, suspendovati do kraja istrage.

Dodao je kako EULEX treba raditi na izgradnji kredibiliteta na lokalnom nivou te uspostavljanju odnosa povjerenja s medijima.

Izvor: Al Jazeera