Hapšenja zbog krađe identiteta u Srbiji

Najmanje 16 osumnjičenih je privedeno u beogradsku policiju zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i pranja novca.  

Osumnjičeni se terete da su krađom identiteta građana Srbije osnovali sedam fiktivnih preduzeća, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Akcija je provedena na teritoriji cijele Srbije.

Među uhapšenima su privrednici, kao i osobe koje se terete da su “ukrale” identitet Andreja Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Lična karta Andreja Vučića korištena je prilikom registracije lažnog preduzeća Asomakum, čiji je račun blokiran zbog duga od 166 hiljada eura. 

Prošle jeseni u Skupštini Srbije zastupnik Nove stranke Zoran Živković pokrenuo je pitanje poslovanja tog preduzeća.

Premijer Srbije je nakon toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kako je policija “nepobitno utvrdila” da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

Falsifikovani dokumenti

Istragom i provjerom poslovanja firme utvrđeno je kako je ta firma osnovana lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom ličnom kartom Andreja Vučića ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat.

Stefanović je rekao da su među 16 uhapšenih osobe iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, a jedan uhapšeni je  iz Budve i ima dvojno državljanstvo.

Među uhapšenima je i bivša zaposlenica Poreske uprave Snežana Jezdić.

Osumnjičeni su, na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta, osnovali i registrovali u Agenciji za privredne registre fantomske firme i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povrat PDV-a koristili dva privredna društva – Ares DOO i Arnita Komerc.

“Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 evra. Nakon toga, koristeći druga preduzeća, konvertovali su taj novac u devizna sredstva i iskoristili ga za plaćanje fiktivnih obaveza prema licima sa teritorije Kine, u ukupnom iznosu 42.745,262 dinara ili, po tadašnjem kursu, oko 500.000 evra”, rekao je Stefanović.

Tih sedam fantomskih firmi su Amur projekt DOO, Atraban, Amag, Angas, Asrapnjeft, Atavar invest, Amur gas.

Izvor: Al Jazeera i agencije