Školarci pomažu drugovima iz klupa

Ministarstvo socijalne politike i mladih Hrvatske raspisalo je konkurs vrijedan 1,57 miliona eura kojim u ovoj godini želi pokriti školski obrok za 10.000 učenika. Toliko je učenika kojima roditelji to ne mogu priuštiti, javlja Ana Mlinarić, novinarka Al Jazeere.

Ručak u Osnovnoj školi “Sveta Klara” svidio se većini djece.

“Meso, mrkve i krumpir za užinu… Veoma sam ponosna danas, jer ćemo dobiti sladoled”, kazala je Dora, učenica prvog razreda.

Šta god bilo na meniju, za gotovo 1.500 djece u Zagrebu roditelji ne mogu platiti.

‘Mjesečno jedna kuna…’

Zato učenici OŠ “Sveta Klara” koji imaju novca skromnim doprinosom od 1,5 eura pomažu onima koji nemaju. Melita Rukavina, učiteljica ovw škole, kaže: “Mjesečno jedna kuna, kroz godinu to je deset kuna, i to radimo na nivou škole, dugo godina to radimo i pomažemo djeci slabijeg imovinskog statusa.”

“Damo im novce da kupe kruh i nešto. Veoma sam sretan zbog toga”, kazao je prvačić Fran.

Sara, učenica prvog razreda, dodala je: “Oni nemaju ništa jesti, pa im mi pomažemo.”

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, u Hrvatskoj je gotovo 10.000 gladnih školaraca. Prehrana se sufinansira samo u nekim dijelovima zemlje, i to uglavnom iz lokalnih budžeta i od centra za socijalnu skrb.

“Za gotovo 1.600 djece zatražena je pomoć centra za socijalnu skrb u plaćanju školske prehrane, no oni ju još nisu dobili. A još je veći broj gladne djece o kojima centri nisu obaviješteni. Takvih je, prema podacima, oko 8.800”, javlja Mlinarić.

Ustaljena praksa

U Ministarstvu socijalne politike i mladih analizirali su te podatke i smatraju da država najbolje može pomoći kroz civilna udruženja. Ona bi, u saradnji sa školama, učiteljima i roditeljima te uz pomoć centara, trebala iz mjeseca u mjesec pratiti kome je pomoć potrebna.  

Mihaela Matokanović-Džimbeg iz Ministarstva socijalne politike kaže: “Mi ćemo uplatiti novac na račun udruge. Zapravo, postoji ustaljena praksa kako se to radi, naprosto će se uplaćivati mjesečni obrok. Možda prvi mjesec netko neće biti izložen toj potrebi, međutim u petom mjesecu recimo da se nešto promijeni, u sustav ulaze nova djeca.”

S više od 1,5 miliona eura, koliko je osigurano, Ministarstvo kaže da se može “pokriti” može cijela Hrvatska. Tako do kraja ove i početka iduće školske godine praznih trbušćića u hrvatskim školama više ne bi trebalo biti.

Izvor: Al Jazeera