Crna Gora uplatila prvu ratu za autoput

Ugovor o izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je s dvije kineske kompanije (Al Jazeera)
Ugovor o izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je s dvije kineske kompanije (Al Jazeera)

Crnogorska Vlada uplatila je Kineskoj korporaciji za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation, CRBC) prvu ratu avansa od oko 81 milion eura, za prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Iz Ministarstva navode da će crnogorska Vlada ispoštovati sve ugovorom predviđene obaveze kada je riječ o uplati istog iznosa avansa do kraja mjeseca, odnosno druge rate, navodi agencija Srna.

U informaciji, koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici, navodi se da je 6. februara izvođaču radova upućeno pismo o prihvaćanju ponude u skladu za zaključenim ugovorom o projektiranju i izgradnji, a da je 16. februara Kineska korporacija za puteve i mostove dostavila ugovorom definirane garancije.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu za autoput Bar – Boljare predviđeno je 206 miliona eura.

Pripremni radovi na autoputu trebalo bi da počnu u aprilu.

Odobren kredit na 20 godina

Kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na dvadeset godina, uz grace period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva posto.

Od ukupne cijene, za projektiranje i izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac -Uvač – Mateševo, 85 posto bit će osigurano iz kredita Exim banke, a preostalih 15 posto osigurava država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definiraju je objekti na trasi.

Ugovor o projektiranju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Izvor: Agencije


Povezane

Transport i energetika posebno su zanimljivi stranim investitorima u regiji. Osim arapskih i turskih investotora, tu je i Kina, koja ima čak i program investicijske podrške centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Ovih dana pokazali su interes za ulaganja i u Hrvatsku – kineski multimilijarderi posjetili Međimurje. U Crnoj Gori, Parlament će razmatrati o Prijedlogu zakona o […]

Prijedlog zakona o dugo najavljivanom autoputu Bar – Boljare stigao je pred Skupštinu Crne Gore. Poslanici treba da donesu konačnu odluku – da li će država dvije kineske kompanije povjeriti gradnju prvih 40-ak kilometara. Ovaj posao i dalje ne nailazi na pozitivne ocjene opozicije. Opšrinije Milica Marinović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO