Crna Gora: Polemike oko formiranja prijelazne vlade

Stranke crnogorske opozicije postigle su dogovor o ideji formiranja prijelazne vlade ili vlade nacionalnog jedinstva koja bi trebala riješiti ključne probleme u toj zemlji i biti uvod u, kako poručuju, teren za poštene izbore.

Poziv je upućen i članicama vladajuće koalicije, od kojih je do sada jedino Socijaldemokratska partija pristala na razgovor.

U Demokratskoj partiji socijalista, aktualnog premijera Đukanovića, međutim, smatraju da je ideja opozicije nerealna.

 Vlada nacionalnog jedinstva

Ideja prelazne ili vlade nacionalnog jedinstva najbolje je rješenje za tešku političku, ekonomsku i društvenu krizu u državi, poručuje crnogorska opozicija.

“Naša ideja je prelazna tehnička vlada u kojoj bi bili objedinjeni svi oni subjekti koji mogu da utiču da sledeći izbori budu regularni. Ta vlada ne bi bila vlada koja služi samo za vladanje. Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, borba protiv nepočinstava učinjenih od strane jednog čoveka i partije, dakle postojala bi mogućnost da se do kraja primjene zakoni koji se danas samo selektivno primjenjuju“, kazao je Andrija Mandić iz stranke Demokratski front.

Iako vladajuće stranke optužuje za trenutnu situaciju u državi,  opozicija, ih je pozvala na razgovor.

Demokratska partija socijalista aktuelnog premijera Mile Đukanovica ne namjerava da se odazove.

Kažu, inicijativa je neozbiljna i neuspješna u startu.

“Stabilnost vladajuće većine uopšte nije narušena, ekonomska stabilnost je na visokom nivou i nema nikakvog osnova za jednu takvu inicijativu od strane kolega iz opozicije osim što su ogolili svoju ličnu poziciju a to je činjenica da ne mogu da dobiju nijedne izbore“, istakao je Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista.

Podršku za formiranje prijelazne vlade, za sada je dalo 37 od 81-og poslanika u Parlamentu.

Jedina vladajuća stranka koja je prihvatila da razgovara o ovoj temi je Socijaldemokratska partija.

“Od dijaloga niko nije imao stete, a bez njega jeste. I motivisani tim principom mi smo prihvatili razgovor sa inicijatorima ovog predloga, da cujemo njihovu argumentaciju, a istovremeno da kazemo i neke svoje stavove o strateskim ciljevima“, kazao je Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije.

Inicijativa nejasna

Politički analitičar Zlatko Vujović kaže da je inicijativa opozicije prilicno nejasna sa aspekta suštine koje još nema na papiru ali i aktuelne politicke situacije u Crnoj Gori.

“Cini mi se da su ovo vise politicke igre, taktiziranja, nego sto se stvarno nesto veliko i znacajno sprema. Kupuje se vrijeme do narednih izbora a u sijenci toga se odigravaju unutarstranacke i medjustranacke borbe za birace“, zaključio je politički analitičar Zlatko Vujović.

“Razgovori opozicije i jedne od vladajućih stranaka SDP-a o prelaznoj Vladi, prema najavama trebalo bi da budu odrzani sledeće sedmice. U slučaju da ne dođe do dogovora, opozicija je najavila da će tražiti podršku građana kako bi svoju ideju sprovela u djelo“, izvjestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Izvor: Al Jazeera