Srbija rekorder po broju azilanata

Gotovo tri četvrtine svih azilanata tražile su utočište u Njemačkoj (Anadolija)

Građani Srbije i dalje prednjače po broju tražilaca azila u Zapadnoj Evropi i neophodno je preduzeti niz mjera da se to zaustavi, kaže se u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

Udio državljana Srbije koji traže azil iznosi 42 posto svih azilanata sa Zapadnog Balkana, a slijede Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, navodi se u redovnom izvještaju o funkcioniranju bezviznog režima u regionu.

Gotovo tri četvrtine svih azilanata tražili su utočište u Njemačkoj, uprkos gotovo nikakvim šansama da im zahtjev bude odobren, utvrdila je Komisija.

Rast broja azilanata

Izvještaj pokazuje da broj azilanata neprestano raste otkad su zemlje Zapadnog Balkana stavljene na “bijelu Šengensku listu” i sugerira niz mjera koje treba da preduzmu zemlje iz regiona i države, prenosi Tanjug.

Od zemalja iz kojih dolaze azilanti se traži da ojačaju međusobnu saradnju i graničnu kontrolu i da se osobe koje zarad profita podstiču imigraciju podvrgnu krivičnom progonu.

Zemljama Evropske unije koje su meta azilanata sugerira se u izvještaju da skrate obradu zahtjeva za azil, preispitaju finansijske beneficije za azilante i pojačaju saradnju sa državama Zapadnog Balkana kako bi se val zloupotreba zaustavio.

Izvor: Agencije